Mendub

Tam Versiyon: Abdest
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Abdest; belli uzuvları usulüne göre yıkamaktan, meshetmekten ibaret bir temizlik ve ibadettir.

mendub.com Abdestin manevi birçok faydaları ve sevapları olduğu gibi, maddi olarak da pek çok faydası vardır. Vakit vakit abdest alan bir müslüman temizliğe riayet etmiş, temizliği alışkanlık haline getirerek kendisini, birçok hastalıklara sebebiyet verecek kirli hallerden korumuş olur.

Hadis-i şeriflerde "Abdest üzerine abdest, nur üzerine nurdur." ve "Her kim emrolunduğu gibi abdest alır ve emrolunduğu şekilde namaz kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır." buyurulmuştur.

mendub.com Namaz gibi bir kısım dini vazifeleri yerine getirmek için abdeste lüzum vardır. Abdestsiz bir kimse namaz kılamaz, Kabe'yi tavaf edemez, Mushaf-ı şerifi bitişik olmaya bir kılıf içinde bulunmadıkça eline alamaz, Kur'an-ı Kerim'in bir ayetine bile el süremez. Bunlar haramdır. Fakat Kur'an-ı Kerim'i ezbere olarak veya karşıdan Mushaf'a bakarak abdestsiz okuyabilir. Akıllı ve büluğ çağına giren ve suyu kullanmaya gücü yeten her müslüman, lüzumu halinde abdest almakla mükelleftir.

Abdestin farzları dörttür. Birincisi: Yüzü bir kere su ileyıkamaktır. İkincisi: İki elleri dirseklerle beraber bir defa yıkamaktır. Üçüncüsü: Ayakları topuklarla birlikte bir kere yıkamaktır. Dördüncüsü: Başır dörtte bir miktarına ıslak bir elle bir kere meshetmektir.


Herhangi bir ibadet için yapılan ilk görevdir. Abrest kendi başına farz değil ancak, başka ibadetlerin yapılabilmesi için farzdır. Mesela: Abdest almadan namaz kılamayız. Kur'an'a el sürmeyiz, tilavet secdesi yapamayız, cenaze manazı kılamayız ve Ka'be'yi tavaf edemeyiz.

Abdestin Farzları
Abdestin farzı dörttür.
1. mendub.com Yüzü yıkamak,
2. mendub.com Kolları dirseklerle beraber yıkamak
3. mendub.com Başın dörtte birini mesh etmek,
4. mendub.com Ayaklarıyla topuklarıyla birlikte yıkamak.
Abdest almış olmak için yukarıda saydıklarımızı birer defa yıkamak şarttır. Ancak, sadece bunları yaparak alınan abdest; Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in abdesti gibi olmaz. Öyle olması için abdestin sünnetlerini de yerine getirmeniz gerekmektedir.

Abdestin Sünnetleri
1. mendub.com Abdeste niyet etmek.
2. mendub.com Besmele ile başlamak.
3. mendub.com Misvak kullanmak.
4. mendub.com Her organı üçer defa yıkamak.
5. mendub.com Sırayı bozmamak.

Abdesti Bozan Şeyler
Aşağıda sayılan şeylerden birisinin meydana gelmesi abdesti bozar:
1. mendub.com Küçük ve büyük abdest yapmak, yellenmek v.b. gibi
2. mendub.com Vücudun herhangi bir yerinden kan, irin, sarı su, kanla karışık su çıkması.
3. mendub.com Ağız dolusu kusmak,
4. mendub.com Uzanarak veya bir şeye yazlanarak uyumak.
5. mendub.com Bayılmak.
6. mendub.com Namaz kılarken yanındaki duyacak kadar sesli gülmek.


İslâm'da bazı ibadetlerin yerine getirelmesi için yapılan ve bizzât kendisi ibadet olan temizlenme. Abdest kelimesi Farsça'da su anlamına gelen "ab" ile el anlamına gelen "dest" kelimelerinden oluşmuş birleşik bir isimdir. Arapça karşılığı olarak "vudû" kelimesi hadislerde kullanılmıştır. Kur'ân-ı Kerim'de ise temizlik anlamında "taharet" ve "zeka" kelimeleri geçmektedir. Vudû kelimesi güzellik ve temizlik anlamına gelmektedir. Dolayısıyla ibadete başlanmadan önce insanın iç dünyasını güzelleştirmesi ve dışına da iyice temizlemesi gerekir. İslâm'da abdestin farziyetine "Ey iman edenler, namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizle ve dirseklerinizle birlikte ellerinizi yıkayın. Başınıza meshedin. Her iki topuğunuzla birlikte ayaklarınızı da (yıkayın)..." (el-Maide, 5/6), ayeti delalet etmektedir. Abdest her amel ve ibadet için değil başta namaz olmak üzere bazı ibadetler için farz kılınmıştır. Fakat müslümanın sürekli abdestli bulunması sünnettir.

Abdest her şeyden önce her türlü pislik ve kirlilikten kurtulmak, yani maddi ve manevi bütün pislik ve mikroplardan uzak kalmak için İslâm'ın emrettiği önemli bir ibadettir. Bunun yanında abdest alan bir insan, kendini manen temiz ve rahat hisseder ve bu güzel his ve temiz duyguyla Allâh'a ibadete durur. Bu da ruhun temizliğini sağlamaktadır. İnsanın yaratılış gayesi olan Allâh'a kulluk böyle bir temizleme ameliyesi ile başlayınca insanoğluna vereceği zevk ve rahatlığın değeri sonsuzdur.

İnsan abdestle bedenen ve manen temizlenoikten sonra Allâh'ın huzuruna çıkar. Böyle bir temizlenme ile günlük bütün yorgunlukları ve yükleri geride bırakır. Abdest almakla, dünyevî ve uhrevî birçok fazilet ve güzellikler elde edilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) abdestle ilgili olarak şöyle buyururlar: mendub.com "Bir müslüman abdest alıp yüzünü yıkadığında, yüzündeki azaların işlediği bütün günahları; el ve ayaklarını yıkadığında el ve ayaklarıyla işlediği bütün hata ve günahları, su damlalarıyla beraber akıp gider ve kendisi de tertemiz olur. Hatta kirpik ve tırnak diplerindeki günahlarından eser kalmaz. 


Asıl itibariyle başlı başına bir ibadet olmayan abdest, her müslümanın günde beş defa kılmakla mükellef olduğu, kişi ile küfür arasında perde olan namaz ibadetinin de ilk şartlarından biridir. Ebû Hureyre (r.a.)'nın rivayet ettiği bir harislerinde Allâh Rasûlü (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır: mendub.com Şüphesiz benim ümmetim, kıyamet gününde abdest izlerinden dolayı yüzleri nurlu, elleri ve ayakları parlak olarak çağırılacaktır. Sizden her kim abdest uzuvlarındaki parlaklığı çoğaltabiliyorsa çoğaltmaya baksın." (Müslim, "Taharet", 35)

Ayrıca hayırlı bir neticeye götüren yolların bütünü de hayırlıdır. Abdest, namaz ibadeti için bir ön hazırlıktır. Mü'min'i Rabbine yaklaştıran namaz gibi nurlu bir yolun ilk adımlarından biridir. Mü'min'in miracı olan namaz ibadetinin anahtarı hükmünde olan abdesti tastamam olarak yerine getiren kimse, bu süre zarfında niyetinin derinliği ölçüsünde namazdaymış gibi sevap kazanabilir.