Mendub

Tam Versiyon: İhlâs
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
İhlâs, herhangi bir işi güzel bir niyetle saf bir kalb ile yapmak, o işe başka bir şey karıştırmamaktır. Buna "Hulûs" da denir.

Yapılan vazifelerin kıymetleri ihlâsa göre artar. Zıddı riyâ olup bir vazifeyi sırf gösteriş veya maddi bir menfaat için yapmaktır. Riyâkar adamın yaptığı amelin mükafatını Cenâb-ı Hakk(tan dilemeğe yüzü olmaz.

Hadis-i şerifte mendub.com "Şüphe yok ki Allâhü Teâlâ sırf kendisi için ve kendsinin rızası istenilerek yapılan amelden başkasını kabul etmez." buyurulmuştur.

İlim tohum, amel ondan bitendir. Suyu ise ihlâstır. Muhakkak Allâh'ın kuralları vardır ki hayırlı bir ameli gördüklerinde hemen onu öğrenirler. Öğrendikten sonra işlerler. İşlediklerinde de ihlaslı olurlar. İhlaslı olmaları bütün hayır kapılarını onlara açar.

İmam-ı Gazali (rh.) nakletti:
Abidlerden bir zat şöyle hikaye etti: "Deniz yoluyla cihada çıkmıştım. Bir yerde bazı satıcılar geldi. Ben orada gazada kullanmak niyeti ile hayvanım için bir yem torbası satın aldım. Sonra başka bir şehre geldiğimde onun daha pahalı olduğunu görüp sattım ve kar ettim.
O gece rüyamda gördüm ki semadan iki kişi inmiş. Biri diğerine gazileri yaz, diye emretti. Yazarken ona "Şu gezmeşe çıkmıştır, şu riyakardır, şu tüccardır, şu Allâh yolundadır." diye yazdırdı.

Sonra bana baktı ve "Şunu da tüccardan yaz." dedi. Ben hemen "Allâh Allâh, şu işe bak. Biliniz ki ben ticaret için çıkmadım, yanımda ticaret eşyası yoktur. Ben ancak Allâh yolunda gaza niyeti ile çıktım." dedim. Bana "Ey ihtiyar, sen dün kar etmek isteyerek yem torbası satın almıştın." dedi. Ben ağlayarak "Beni tüccardan yazmayınız." dedim.

Yanındaki ona baktı ve "Ne dersin?" diye sordu. O da "Şöyle yaz ki, fülan zat gazi olarak çıktı, ancak yolda kar etmek üzara bir yem torbası satın aldı. Allâhü Teâlâ onun hakkındaki hükmünü verir." dedi.