Mendub

Tam Versiyon: Tevekkül ne demektir?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Tevekkül, hedefe ulaşmak için gerekli olan maddi ve manevi sebeplerin hepsine başvurduktan ve yapacak başka bir şey kalmadıktan sonra Allâh'a dayanıp güvenmek ve ondan ötesini Allâh'a bırakmak demektir.

Yüce Allâh bir ayette, "...Kararını verdiğin zaman artık Allâh'a dayanıp güven. Çünkü Allâh, kendisine dayanıp güvenenleri sever." (Âl-i İmrân, 3/159) buyurmuş, mü'minlerin bir başka varlığa değil, yalnızca kendisine güvenmelerini emretmiş, çünkü tevekkül edene kendisinin yeteceğini bildirmiştir (Âl-i İmrân, 3/122; Talâk, 65/3). Hz. Peygamber (s.a.s.) de devesini salarak tevekkül ettiğini söyleyen bedevîye, mendub.com "Önce deveni bağla, Allâh'a öyle tevekkül et." (Tirmizî, Kıyamet, 60) buyurarak tevekkülden önce tedbirin alınması için uyarıda bulunmuştur.

Her Müslüman, olayların, ilahî düzenin ve kanunların çerçevesinde, sebep-sonuç ilişkisi içerisinde olup bittiğinin bilincinde olmalıdır. Yani tohum ekilmeden ürün elde edilmez. İlaç kullanılmadan tedavi olunmaz. Salih ameller işlenmedikçe Allâh rızası kazanılmaz ve dolayısıyla cennete girilmez. Öyleyse tevekkül, çalışıp çabalamak, çalışıp çabalarken Allâh'ın bizimle olduğunu hatırdan çıkarmamak ve sonucu Allâh'a bırakmaktır.