Mendub

Tam Versiyon: Kutlu Doğum ve Mevlid Kandili
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Dünyada bütün insanlara peygamber olarak gönderilen, peygamberlerin sonuncusu ve en üstünü Muhammed aleyhisselam, 571 yılı Nisan ayının 20'sine rastlayan, Rebi'ul-evvel ayının 12. Pazartesi gecesi, sabaha karşı Mekke-i Mükerreme'de dünyaya gelmişir. Her peygamberin ümmeti, kendi peygamberinin doğum gününü bayram yapmıştır. Bu gün, Müslümanların bayramıdır. Neşe ve sevinç günüdür. Dünyadaki Müslümanlar tarafından her sene Mevlid Kandili olarak kutlanmakta, her yerde Mevlid kasideleri okunarak mendub.com Resûlullâh hatırlanmaktadır. Mevlid, doğum zamanı demektir. Mevlid kelimesinde 'doğum' manası vardır. Kandil kelimesinde de, belli günlerde yakılan aydınlık manası bahis mevzuu. İkisini bir araya getirip de Mevlid Kandili dediğimizde, Resûlullâh'ın doğum gecesinde minarelerde yakılan kandiller hatıra gelmektedir.

O gece hayatın gayesi, yaratılışın manası silinmiş, yok olmuştu. Her şey manasız başı boşluk ve hüzür örtülerine bürünmüştü.

Ruhlar bir şey bekliyor, nurun zulmet perdesini yırtmasını içten iç hissediyordu.

O vahşet devrinde kainat uftundan bir güneş doğdu. Bu güneş ahirzaman Peygamberi hz. Muhammed 's.a.v.) idi. Tarihin seyrini, hayatın akışını değiştiren bu eşsiz olay, dünyayı yerinden sarsan değişimlerin en büyüğü idi.

İşte insanlığın akıl ve kalbinde düğümlenen "Necisin, nereden geliyorsun, nereyegidiyorsun?" sorularını, düğümlerini çözüp Kainatın Sahibini ilan ve ispat edecek bir zatın teşrifi sadece insanların ruh ve kalbinde değil, diğer varlıklarda, hatta cansız eşyada bile yansımasını bulacaktı.

Doğrudan batıya bütün alemin nurlara büründüğü, ilahi değişimin tecelli ettiği o gece neler oldu neler?

Yahudi ileri gelenleri ve alimleri kitaplarında daha önce rastladıkları işaret ve müjdelerin açığa çıktığını gördüler. Kimsenin haberi olmadan en önce onlar bu müjdeyi verdiler.

O gece Yahudi alimleri semaya bakıp "Bu yıldızın doğduğu gece Ahmed doğmuştur" dediler.

[/url]Bu gece, Resûlullâh'ın doğum zamanında görülen halleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Mevlid Gecesi, Kadir Gecesi'nden sonra en kıymetli gecedir. Bu gece [url=http://www.mendub.com]mendub.com Peygamber Efendimiz (s.a.v.) doduğu için sevinenler af olur.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
"Beni ana babasından, evladından ve herkesten daha çok sevmeyen, mümin olamaz."
"Bir şeyi çok seven, elbette onu çok anar."
"Peygamberleri anmak, hatırlamak ibadettir."

Bu gece, çalgı ve başka haram şeyler karıştırmadan, Allha rızası için mevlid cemiyeti yapmak, Mevlid kasidesi okumak, selavat-ı şerife getirmek, tatlı şeyler yedirip içirmek, hayrat ve hasenat yapmak, böylece bu gecenin şükrünü yerine getirmek müstehaptır.

Diğer kandillerde olduğu gibi, bugün de, Kur'an-ı Kerim okumalı, kaza namazı kılmalı, sadaka vermeli, dua etmeli, Cenab-ı Haktan af ve mağfiret dilemelidir. 

Bu akşam, Peygamberimiz Hazret-i Muhammed Mustafanın (s.a.v.) alemleri şereflendirdiği Velâdet Kandili'dir.

"Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik." (Enbiye, 107)
İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber, bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü'l-evvel ayının 12'nci Pazartesi gecesinde kainata teşrif etmişlerdir. Miladi takvime göre ise bu 71 yılı Nizan ayının 20'sine rastlamaktadır. Hicri senin ilk kandilidir ve bu mübarek geceye mendub.com "Mevlid Kandili denir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in doğumunun kameri 16, miladi yılda 1440. yılını idrak edeceğiz.

Bu geceyi nasıl ihya etmeliyiz?
Bütün insanlık alemine bir hidayet tarihi açan ve alemlere ilahi rahmet olan böyle yüksek şanlı bir Peygamber'in ümmeti olmakla şereflenmiş bulunan biz müminlere ne mutlu! Bu geceyi vesile bilerek, O'na ümmet olmanın şuuruna erebilmek, bu gecenin manevi zenginliğinden istifade etmek için namaz, dua, Kur'ân okunmalı, tefekkür, tövbe istiğfar gibi ibadetlerimizi yapmalıyız.

Bu ay içerisinde mümkün olduğu kadar salat ü selam getirmeli; salat-ı Nariye, Salat-ı Münciye ve Salat-ı Ftihye okumaya çalışmalıdır.

Bu gecenin manevi zenginliğinden istifade etmek için tesbih namazı kılmalı, bir de Hatm-ı Enbiya yapmalıdır.

Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir:
"Ya Rabbi, niyet eyledim rıza-yı şerifin için tesbih namazına. Ya Rabbi, bu gece teşrifleriyle alemleri nura gark ettiğin Habibin, başımızın tacı Resûl-i Zişan Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrarın hürmetine ben aciz kuluna afv-ı ilahine, feyz-i ilahine mazlar eyle." Allahu Ekber, diyerek namaza başlanır.