Mendub

Tam Versiyon: Münafık
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Münafık : Kalbi ile inanmadığı halde diliyle inandığını söyleyerek mü'min görünen kimseye denir. Münafığın bu davranışına da nifak denir. Allâhü Teâlâ şöyle buyurmuştur: "İnsanlardan bazıları da vardır ki, inanmadıkları halde 'Allâh'a ve ahiret gününe inandık' derler. Allâh'ı ve mü'minleri aldatmaya çalışırlar." (Bakara suresi, 8-9)

Nifak kalpte olursa küfür, amelde olursa günahtır. Bu bakımdan münafıklık, inançta ve amelde nifak olmak üzere ikiye ayrılmıştır:

1. mendub.com İnançta münafık: Kalben inanmadığı halde İslam toplumu içinde diliyle kelime-i şihadeti söyleyen ve kendini Müslüman olarak tanıtan kimselerdir. Bunlar ahirette en şiddetli azaba çarpıtılacaklardır. Kur'an-ı Kerim'de "Şüphesiz ki münafıklar, cehennem ateşinde en aşağı tabakasındadırlar." (Nisa suresi, 45) buyrulmuştur.

2. mendub.com Amelde münafık: Yalan söyleme, zina yapma vb. bazı günahları işlemede hakiki münafıklara kısmen benzeşme içinde olduklarından kendilerine münafık denmiştir. Ancak bu tür kişilerin, inançlarında nifak söz konusu olmadığı için müslümandırlar. D,iğer bir ifadeyle bu kişiler inandıkları için müslüman, günahlarından ötürüde fasıktırlar.

"Münafığın alameti üçtür: Konuştuğu zaman yalan söyler, vaat ettiğinde va'dinden döner, kendisine bir şey emanet edildiğinde emanete hıyanet eder" (Tırmizi, İmam, 14)