Mendub

Tam Versiyon: Affetmek
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Ayet-i kerimede "Af yolunu tut, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevir." (A'raf buresi, ayet 199) buyuruldu. bu ayet-i kerime nazil olduğu zaman Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Cebrail (a.s.)'dan tefsirini sordu. Cebrail (a.s.) 'Bunu bilene sorayım' diyerek gitti ve gelip dedi ki: Allâhü Tebâreke ve Teâlâ sana emrediyor ki: mendub.com "Seninle irtibatı kesen kimseyi sıla-yı rahim yaparsın (ziyaret edersin), seni mahrum bırakan kimseye sen verirsin, sana zulmeden kimseyi sen afeedersin." Ve ona 'Sen, başına gelen şeylere karşı sabret.' dedi.

Allâhü Teâlâ'nın Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'e bu hitabı ümmeti için de bir nasihattir. Yine başka bir ayet-i kerimede mendub.com "... sizin affetmeniz takvaya daha yakındır..." (Bakara Suresi, ayet 237) buyurlumştur.

Uhud harbinde Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.)'in dişi kırılıp mübarek yüzünün yaralanması ashab-ı kirama çok ağır gelmişti. 'Onlara beddua etseniz' dediler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.); "Ben lanet edici olarak gönderilmedim. Ancak davetçi ve rahmet olarak gönderildim. Allâh'ım, kavmime hidayet et; zira onlar bilmiyorlar." buyurdular.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) diğer bazı hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: mendub.com "Kıyamet gününde bir melek; 'Mükafatları Allâh'ın üzerine olanlar nerede?' diye nida eder. Ve hiç kimse kalkmaz. Ancak affedenler kalkar."

"Hiçbir sadaka, malı noksanlaştırmaz. Affetmesi sebebiyle Allâh bir kulunun ancak izzetini ziyadeleştirir. kim Allâh rızası için mütevazı (alçak gönüllü) olursa muhakkak Allâh onu yüceltir.