Mendub

Tam Versiyon: Zekâtta Dikkat Edilecek Hususlar
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Cenâb-ı Hak, Bakara Suresi'nin 43. ayet-i kerimesinde (mealen) "Hem namazı dürüst kılın ve zekatı verin..." buyurmuşlardır. zekat mali ibadetlerin en mühimidir. kur'ân-ı kerim'de seksenden fazla ayet-i celilede zikredilmiştir. Zekat, temizleyici bir ibadettir. Zekat ibadeti, hem zekatı verilen malı, hem de zekat veren kimseyi temizler. Nitekim ayet-i kerimede "Onların mallarından bir sadaka (zekat) al ki, onunla kendilerini tezkiye etmiş, temizlemiş olursun..." (Tevbe suresi, ayet 103), hadis-i şerifte "Mallarınızı zekat ile koruyunuz, hastalıklarınızı sadaka ile tedavi ediniz, belaları dia ve niyaz ile karşılayınız." buyurulmuştur.

Zekatı vermek için müttaki, yani Allâhü Teâlâ'dan korkan ve itaat edenleri sseçmek, onların takvalarını arttırır ve mükafatı büyük olur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Yemeğinizi müttaki kimselere yedirin, sadakalarınızı da mü'minlere verin." buyurmuştur.

mendub.com Bilhassa ilim tahsil eden veya ilim sahibi ve ihlaslı fakirleri seçmek. Çünkü Allâh rızası niyeti ile ilim tahsili en büyük ibadettir. İbn-i Mübarek (rh.) sadakalarını bilhassa alimlerin fakirlerine verirdi. niçin böyle yaptığı sorulduğunda; "Ben, peygamberlikten sonra ilimden daha üstün bir rütbe olduğunu zannetmiyorum. ilim sahiplerinin ihtiyacını temin ederek, okumalarını sağlamak daha makbuldür." diye cevab vermiştir.

mendub.com En iyisi nimetin Allâh'tan olduğunu bilip de ona şükredenleri, nimeti Allâh'tan bilenleridir. Şüphesiz böylelerine yapılan yardım ise kaybolmaz.