Mendub

Tam Versiyon: Şeytan'ın Hileleri
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Şeytan; insanın ibadetine mani olmak için nasıl vesvese verir:

'Allâh'ın senin ibadetine ihtiyacı yoktur.' der.
Ona de ki: mendub.com 'Kim salih amel işlerse kendi içindir, kim de mücahede ederse kendi için mücahede eder.'

'Allâh Kerim'dir. Seni mağfiret eder ve amelin olmasa da seni cennete koyar.' der.
Ona de ki: (mealen) "Seni o kerim rabbine karşı ne şey aldattı?" (İnfitar Suresi, ayet6) "O, o cennettir ki, ona kullarımızdan takva sahibi olanları varis kılarız." (Meryem Suresi, ayet 63)

'Senin ibadetin ayıplıdır, ona riya ve benzeri şeyler karışmıştır. Sen müttaki, takva sahibi değilsin. Öyle ise Allâh senin amelini kabul etmez. Nitekim Allâhü Teâlâ şöyle buyurmuştur: (mealen) mendub.com "Allâhü Teâlâ ancak takva sahibi olanlardan kabul eder." (Maide suresi, ayet 27) O halde senin amelin zayi olmuştur.' der.
Ona şöyle de: Benim muradım, Allâhü Teâlâ'nın emrine imtisal ederek, sarılarak onun azabını defetmektir.
Hasan (r.h.)'dan şöyle rivayet olunmuştur: "Günahlardan biri, amelsiz olarak cenneti talep etmektir." Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de buyuruyor ki: "Akıllı kimse nefsini hesaba çekerek, ölümden sonrası için amel edendir. Ahmak ise nefsini hevasına tabi kıldığı halde Allâh'tan rahmet temenni edendir."

Şeytan ona amelini ya ihtiyarlığına ya dünya işlerini bitirdiği boş bir zamana veya mübarek bi vakte ve mekana te'hir etmesini emreder.
Ona şöyle de: Benim ecelim benim elimde değil, Allâh'ın takdirindedir. Öyle ise onu uzatmam mümkün değildir. onun vaktini de bilmiyorum. Her gün için amel vardır. Ben bugünün amelini başka bir vakte bırakırsam, o vaktin amelini ne zaman yapacağım. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.): mendub.com "Amellerini te'hir edenler helak olmuştur." buyurmuşlardır.