Mendub

Tam Versiyon: Şâbân-ı Şerif
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
mendub.com Şâban ayı, Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) ayıdır. Bu itibarla bu ayda selavatı- şerifiye çok devam etmek lazımdır. Yine mümkün oldukça istiğfar ve İhlas-ı Şerif okumalı, teheccüd ve tesbih namazları kılmalı ve hatm-i enbiya yapmalıdır.

Şâban ayı, şerefli, ulvi, berata erdirici, ilahi ihsana kavuşturucu, mü'minlere rahmet, kafirlere fazap olan ve ilahi nura nail eden bir aydır. Bu ayın birinci gecesinde, her rek'atte bir Fatiha, üç Ayetü'l-Kürsi ile bir tesbih namazı kılınır. (Dua ve İbadetler, Fazilet Neşriyat)

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
Şaban-ı Şerif, benim kendime mahsus bir aydır. Hak Teâlâ hasretleri Arş-ı alanın meleklerine azamet-i şaniyle buyurur ki: "Ey benim meleklerim, gördünüz mü? Benim kullarım, sevgilimin ayına tazim ve hürmet ediyorlar. İzzetim, celalim hakkı için ben de kullarımı af ve mağfiretime nail eyledim."

mendub.com Şaban ayında oruç tutmakla ilgili hadis-i şerifte buyuruldu ki:
"Her kim, Şaban-ı şerifte üç gün oruç tutarsa, Hak Teâlâ, Cennet-i alada ona bir yer hazırlar."

Şaban ayının son günleri gökte hilali aramak da ibadettir. Çünkü, oruca Ramazan hilalini görmekle başlanır. Şaban-ı şerif, hayırların çoğaldığı, berektelerin indiği, hataların terkedildiği, günahların örtüldüğü bir aydır. Bu ayda Peygamber Efendimiz (s.a.v.) çok selavat-ı şerife okumalıdır.

Şâbân ayı üç ayların ikincisidir. Bu aya ait bazı vazifeler vardır. Mağfiret gecesi olan mendub.com Berat gecesi de bu ay içindedir.

Şaban ayı, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in ulaşmayı arzuladığı ve içinde bin aydan daha hayırlı Kadir gecesinin bulunduğu Ramazan-ı Şerif ayına bir adım daha yaklaşıldığının müjdesini de verir.

Üsâme b. Zeyd (r.a) anlatır:
"Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Şaban ayında oruç tuttuğu kadar hiçbir ayda oruç tutmazdı. Ben,

'Ey Allâh'ın resûlü! Şaban ayında oruç tuttuğunuz kadar, hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu görmedim' dedim. Resûlullâh (s.a.v.) şöyle buyurdu:
mendub.com 'Receb ve ramazan ayları arasında olan bu aydan insanlar gafil kalıyor. Halbuki bu ay, amellerin Allâh'a arzedildiği aydır. Ben amellerimini oruçlu iken ilâhî huzura arzedilmesinden hoşlanırım'" (Ahmed b. Hanbel).