Mendub

Tam Versiyon: Kelime-i Şehadet
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
mendub.com Müslümanlığı toptan kabul ettiğimizi ifade eden cümledir. Arapçası "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve rasulühü" dür. "Allâh'tan başka ilah olmadığına, Hz. muhammed (s.a.v.)'in Allâh'ın kulu ve elçisi olduğuna içtenlikle inanmak, tanıklık etmek", bu bilgi ve inancı dille açıklamak anlamındadır.

İslam, Allâh'ın birlenmesi (tevhid) inancı ile Allâh'tan gelen ve Resulünün bize duyurmuş olduklarından ibarettir. Tüm inanç esasları, insan ve toplum hayatını düzenleyecek emir ve yasaklar, Allâh'a ve Peygamber'e inanmanın içindedir.

Kelime-i Şehadet İslam'ın en özlü bir ifadesidir. İslam'ın topluca kabulü anlamına gelir. Kişinin Allâh'tan başka ilah bulunmadığını söylemesi, Kur'an'ın tanımladığı tüm isim ve sıfatları ile Allâh'ın varlığına iman ettiği; Hz. Muhammed (s.a.v.)'in Allâh'ın kulu ve elçisi olduğunu söylemesi de onun Allâh'tan getirdiği tüm emir ve yasaklara, tüm haberlere inandığını, bunlara itaatle yükümlü olduğunu kabul ettiği anlamına gelir.

Hz. Muhammed 5s.a.v.)'in Allâh'ın "kulu" olarak tanımlanması da bazı dinlerin mensuplarının yaptığı gibi peygamberin tanrılaştırılmaması gerektiğini vurgular.

mendub.com Kelime-i şehadet getiren insan, diğer Müslümanların kardeşi olur. Artık Müslümanlara tanınan tüm haklara sahiptir.

Hiç kimse Kelime-i şehadet'i söylemeye zorlanamaz; zorlanan kişinin şehadeti geçerli değildir. Buna karşılık kendi isteğiyle şehadet getiren kişiden, kabulünü içtenlikle ilan ettiği İslam'ın tüm kural ve gereklerini öğretmesi, yerine getirmesi beklenir.


“Eşhedü enlâ ilâhe illallâh”:

Ben inanır, ikrar ve tasdik ederim ki, Allâh’tan başka ilah yoktur; hak olarak Allâh’tan başka ibadet edilecek ilah yoktur.

mendub.com “Ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve resûluhû”:

Ben ikrar ve tasdik ederim ki, Muhammed Allâh’ın resûlü ve kuludur; Allâh’ın sevgili ve seçtiği kuludur.

Allâhü Teâlâ onu âlemlere rahmet, bütün insanlara ve cinne peygamber olarak göndermiştir.”

Her kim bu iki şehadet kelimesini, içten ve samimi olarak söylerse, iman ve cennet ehlinden olmuş olur. Bir hadîs-i şerîfte Resûlullah (s.a.v) Efendimiz şöyle buyurdu: “Bir kul gece veya gündüzün bir anında Lâ ilâhe illallâh derse amel defterindeki günahlar silinir, yerine onlar kadar sevap yazılır.”

Bazı hadîs-i şerîflerde “Muhammedün Resûlullah” sözü olmadan “Lâ ilâhe illallâh” kelimesi geçmektedir. “Muhammedün Resûlullah” sözünün zikredilmemiş olması, onun “Lâ ilâhe illallâh” ile beraber olduğu murad olunduğu ve bilindiği içindir. Bu ikisi birbirinden ayrılmaz. Zira bir kimse sadece “Lâ ilâhe illallâh” dese ve “Muhammedün Resûlullah” demese Müslüman olmuş olmaz. “Lâ ilâhe illallâh” ve “Muhammedün Resûlullah” bir şehadet hükmündedir ve bir kelime hükmünde iki kelimedir.

Zira Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu:

mendub.com “Ey iman edenler! Allâh’a ve peygamberi (Muhammed aleyhisselama) îman ediniz.” (Nisâ sûresi, âyet, 136.)

Allâhü Teâlâ, şehadet kelimesini son sözümüz eylesin ve kelime-i şehadet sözleri ile diriltsin. Kelime-i şehadeti ve onun gereği olarak yapmış olduğumuz ibadetleri mizanımıza koysun. Âmin.

Bu iki kelimenin gerekleri olan amelleri terk etmemelidir.


mendub.com "Eşhedü en lâ ilahe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Resulûh / Ben şehadet ederim ki Allâh'tan başka ilah yoktur ve iyne şehadet ederim ki Muhammed (s.a.s.) O'nun kulu ve elçisidir.", sözüne kelime-i şehadet denir. Müslüman olmak için öncelikle bu sözü söylemek gerekir. Çünkü kelime-i şehadet, kendisine ibadet edilecek tek varlığın Allâh olduğunu, O'ndan başka kimseye kulluk edilemeyeceğini ve Hz. Muhammed (s.a.v.)'in O'nun peygamber olarak gönderdiği bir kul olduğunu kabul etmek; dahası bu yargıları, doğruluğuna bizzat şahit olmuş kadar kesin bir inançla dile getirmektir. Bu sözü söyleyen kişi, artık hiç kimsenin ve hiçbir şeyin boyunduruğu altına girmeyip yalnızca Allâh'a itat edeceğini, Hz. Muhammed (s.a.v.)'in Allâh'ın elçisi olduğunu ve ilahî rızayı elde etmenin ona uymakla mümkün olduğunu ifade ederek dini hayatın gereklerini yapmaya hazır olduğunu ilan eder.