Mendub

Tam Versiyon: Ölülerin Ardından Kur'an Okuma
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Kur'an, okumak ibadettir. Çünkü o, mü'minler için hem bir rahmet hem de bir şifadır. Bu itibarla ölünün arkasından Kur'an okunması müstehabtır.

mendub.com "Ya Resûlullâh! annem ve babam öldükten sonra, onlara yapabileceğim bir iyilik kaldı mı?" diye soran bir sahabiye:
"Evet, onlara rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek..." (Ebu Davud)

Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'e bir adam:
"Annem adına sadaka versem, sevabı ona ulaşır mı?" diye sordu. Peygamberimiz de: "Evet, ulaşır. Onun namına badaka ver" (Buhari7 buyurdu.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.): "Ölülerinize Yâsin okuyun" (Ebu Davud) buyurmuştur.

mendub.com "Bir insan ölünce amel defteri kapanır. Ancak sadaka-i cariyesi (çeşme-cami, köprü, hastane, okul yaptırmak, ağaç dikmek), fayda veren ilmi eseri veya kendisine dua eden hayırlı bir evladı olan bir kimsenin defteri kapanmaz" /Müslim) buyurmuştur.

Kişinin anne ve babası Kur'an okuması en uygun olanıdır. anne baba ve yakınları için bir başkasına Kur'an okutması, Allâh rızası için olması şartıyla rahmete vesile olur.

Ölenlerin ruhuna bildiğimiz fatiha, ihlas ve diğer sure ve ayetlerden okuyabiliriz. Bir müslüman, yaptığı her türlü mali ve bedeni ibadetlerin sevabını ölmüş anne ve babasına bağışlayabilir. Bu itibarla okunan Kur'ân-ı Kerim ve hatmi şeriflerinsevabı da ölmüşlerimizin ruhlarına bağışlanabilir.