Mendub

Tam Versiyon: Haccın Fazileti
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Hadis-i şeriflerde şöyle buyurulur:
mendub.com "Hac zenginliğine, zina fakirliğe sebep olur" (Taberani).

Hacca giden, başkalarına sıkıntı vermediği gibi onlardan gelecek sıkıntılara da katlanmalı, yumuşak davranmalıdır. Kırıcı ve sert olmaktan kaçmalıdır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:
"Sertlikten ve çirkin şeyden sakının. Yumuşaklık insanı süsler, çirkinliği giderir" (Müslim).

Şunu da unutmamalı ki nacca gidip gelenin değil, haccı kabul olanın günahları affolur:
"Kabul olan bir hac, geçmiş günahları yok eder" (Beyheki).


Allâhü Teâlâ buyurdu ki: mendub.com "Şüphe yok ki, insanlar için ilk tesis edilmiş olan mabed, mekke'deki o çok mübarek ve alemler için hidayet olan Beytullâh'tır.

Onda açık alametler, İbrahim'in makamı vardır. Ve her kim ona girerse emin olur. Ve onun yoluna gücü yeten kimseler üzerine de o Beytullâh'ı haccetmek Allâhü Teâlâ için bir haktır. Ve her kim inkar ederse şüphe yok ki, Allâhü Teâlâ bütün alemlerden gani(zengin)dir." (Al-i İmran Suresi'nin 96. ve 97. ayet-i celileleri)

Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: "Kim Allâhü Teâlâ için haccederse, hac esnasında kötü söz ve davranışlardan sakınır ve günahlara sapmazsa, anasından doğduğu gibi temizlenmiş olarak döner."

"Mebrur (makbul) hac için cennetten başka mükafat yoktur." buyurunca: "Onun mebrur olması ne (ile) ir?" diye soruldu. Resûl-ü ekrem "Yemek yedirmekle, hoş kelam (konuşmak) iledir." buyurdu.

mendub.com "Hangi amel daha faziletlidir?" diye sorulduğunda, "Allâh ve Resûlü'ne iman etmektir." buyurdular. "Sonra hangisi?" denildi. "Allâh yolunda cihaddır." buyurdu. "Daha sonra hangi (amel) dir?" denildi. "Hacc-ı mebrurdur." buyurdular.

"Hiç şüphe yok ki, şu beyt (Ka'be-i şerif), İslam'ın direği (mesabesindeki rükün)lerinden biridir. Kim hac ve umre yaparsa, kefaletini Allâh'ın üzerine havale etmiş demektir. Eğer (bu yolculukta) vefat ederse Allâh onu cennete koyar, şayet ailesinin yanına döndürürse ganimetle döndürür."

"Hacda harcanan para, Allâhü Teâlâ yolunda sarf edilen nafaka gibi, yedi yüz kat fazlası ile verilecektir." (Hac Rehberi, Fazilet Neşriyat) 

“Hangi amel daha fazîletlidir.” diye sorulduğunda Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.): “Allâh’a ve Resûlüne îmân” buyurdu.

“Sonra hangisidir?” denince

“Allâh yolunda cihâddır.”

“Sonra hangisi” diye sorulunca

“Mebrûr hacdır” buyurdular. “Mebrûr”, hiç günah karışmıyan demektir. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.):

“Mebrûr haccın mükâfâtı ancak cennettir.” buyurdular. Hz. Ömer (r.a.):

“Haccın mebrûr olması ne iledir” diye sorunca;

“Yemek yedirmek ve selâmı yaymak (müslümanlara selâm vermek) iledir” buyurdular.

Haccın kabûl edildiğinin alâmeti döndükten sonra hayırlı amellerin çoğalıp günahlara bir daha dönmemektir.

Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.): mendub.com “Allâh’ım, hacıları ve onların istiğfâr dilediklerini mağfiret et” diye duâ ettiler.

Büyüklerin bir âdeti şöyle idi: Günahlarla kirlenmeden önce hacıyı karşılarlar, alınlarından öpüp duâ etmesini isterlerdi.

Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
“Beş duâ vardır ki reddolunmaz: Dönünceye kadar hacının duâsı, dönünceye kadar gazinin duâsı, hakkını alıncaya değin mazlûmun duâsı, iyileşinceye kadar hastanın duâsı ve kardeşin din kardeşine gıyâben yaptığı dua.

Bu duâların en hızlı kabul edileni kardeşin din kardeşine gıyâbında yaptığı duâdır.”

Hz. Ömer (r.a.), Resûlullâh’dan umre için izin istedi. Resûlullâh izin verdi ve sonra “Ey kardeşim, duânda bizi unutma” diğer rivâyette “Duâna bizi de ortak et” buyurdular. Hz. Ömer “Resûlullâhın “Kardeşim” buyurması bana üzerine güneşin doğduğu her şeyden daha sevimlidir.” dedi.

Hz. Hasan (r.a.) buyurdu: “Hacı yola çıkarken onu uğurlayınız, ondan duâ isteyiniz, döndüğünde de karşılayıp günahlara dalmadan önce musâfaha ediniz.”