Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gıybet Üç Çeşittir
Birincisi gıybet edip de 'Ben gıybet etmiyorum, onda olanı söylüyorum' demektir. Bu, fakîh Ebûlleys'in Tenbîhu'l-Gâfilîn isimli kitabında dediği gibi kat'î bir haramı helal saymaktır.

İkincisi yapılan gıybet, gıybet edilene ulaşmış ise bu haramdır. Helallaşmadıkça tevbe tamam olmaz. Çünkü eziyet etmiş, kul hakkı geçmiştir.
Hadis-i şerifte "Gıybet zinadan daha şiddetlidir." buyuruldu.
'Nasıl olur?' denildi, Peygamber Efendimiz (s.a.v.); mendub.com "Bir kimse zina eder, sonra tevbe eder, Allâh mağfiret buyurur, bağışlar. Gıybet eden ise gıybet edilen bağışlamadıkça mağfiret olunmaz." buyurdular.

Üçüncüsü, gılbet, gıybet edilene ulaşmamış ise, hem kendisine ve hem gıybet ettiği kimseye istiğfar ederek tevbe etmekle afvolunabilir.
Açıkça günah işleyen ve bu yaptıklarının duyulmasından gurur duyan kimsenin gıybetinde vebal olmaz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.); mendub.com "Yüzünden haya elbisesini (haya perdesini) çıkaran kimsenin (yaptıklarını söylemek) gıybeti olmaz." buyurmuştur.
Ara
Thanks given by:

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Gıybet Haramdır mendub 0 1,887 09-05-2020, Saat: 14:28
Son Yorum: mendub

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 23-05-2025, 22:22 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.