02-05-2020, Saat: 23:41
Hz. Yûnus, Benî İsrail'den mübarek bir peygamberdir. Annesine nisbetle Yûnus bin Metta diye yâd olunur. Âsûriye devletinin payitahtı olan, halen Musul şehrinin karşısında harabesi görülen Ninova ahâlisine peygamber gönderilmiştir. Putlara tapmakta bulunan Ninova ahâlisi, Hz. Yûnus'un otuz üç sene devam eden nasihatlerini dinlemediler. Hz. Yûnus da kendisine Allâhü Teâlâ tarafından henüz izin verilmeden Ninova'yı bıraktı, Dicle kenarına gitti, bir gemiye binip bir tarafa gitmek istedi. Fakat gemi yürümedi. İçinde bulunanlar, "Aramızda bir suçlu kul var" demeye ve kur'a atmaya başladılar, Hz. Yûnus "O suçlu kul benim. Rabbimden daha müsâde almadan kavmimi terk ettim.” diye kendisini suya attı. Derhal büyük bir balık tarafından yutuldu. Hemen “Lâ ilâhe illa ente sûbhâneke innî küntü mine’z-zâlimîn” diye mendub.com Allâhü Teâlâ’yı tesbîhe devam etti de bir müddet sonra balık kendisini çıkarıp sahile attı.
Bu tesbihin manası şöyledir: mendub.com "Yâ Rabbi. Senden başka mâbûd yoktur. Seni noksanlardan tenzih ederim, ben şüphesiz zâlimlerden oldum".
Hz. Yûnus aleyhisselâmdan sonra Ninova şehrini korkunç bir kara duman kaplamıştı. Ahâli derhal Allâhü Teâlâ'ya yalvararak tevbe ettiler, yaptıklarına pişman oldular. O duman da üzerlerinden açılıp gitti, başlarına gelecek belalardan kurtulmuş oldular.
Hz. Yûnus tekrar Ninova'ya gelip bir müddet daha insanları irşad ile meşgul oldu, sonra bu şehri terk ederek uzlete çekildiği bir mahalde irtihâl etti.
Bu tesbihin manası şöyledir: mendub.com "Yâ Rabbi. Senden başka mâbûd yoktur. Seni noksanlardan tenzih ederim, ben şüphesiz zâlimlerden oldum".
Hz. Yûnus aleyhisselâmdan sonra Ninova şehrini korkunç bir kara duman kaplamıştı. Ahâli derhal Allâhü Teâlâ'ya yalvararak tevbe ettiler, yaptıklarına pişman oldular. O duman da üzerlerinden açılıp gitti, başlarına gelecek belalardan kurtulmuş oldular.
Hz. Yûnus tekrar Ninova'ya gelip bir müddet daha insanları irşad ile meşgul oldu, sonra bu şehri terk ederek uzlete çekildiği bir mahalde irtihâl etti.