Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şükür
#1
Şükür; iman, ilim, salih amel, güzel ahlak, afiyet, sıhhat, evlad, mal ve diğer nimetlerden dolayı Allâhü Teâlâ'ya karşı sözle, amel ve mal ile kulluk ve ibadet etmek, nimetlerini günaha kullanmamaktır. Şükretmekle nimet artar ve devam eder. Kur'ân-ı Kerim'de mealen "... Celalim hakkı için, şükrederseniz elbette size artırırım. Ve eğer nankörlük ederseniz, haberiniz olsun, azabım şiddetlidir." (İbrahim Suresi, ayet 7) buyuruldu.

mendub.com Bunun gibi, velinimet olanların hakkını gözetmek ve onları hayır dua ile anmak lazımdır. Hadis-i şerifte "İnsanlara şükretmeyen, (onların iyiliğini bilmeyen) Allâhü Teâlâ'ya şükretmemiş olur." buyuruldu. Bilhassa ilim öğreten hocaların haklarını gözetmelidir. Zira onlar ebedi saadete, ahiret nimetlerine ve Allâhü Teâlâ'nın rızasına kavuşmaya sebep olurlar.

Hikmet sahipleri, Allâhü Teâlâ'ya şükretmek, sabırdan ve zühdden üstündür dediler. Çünkü şükür, bütün ibadetleri ve bütün güzel huyları içine almaktadır.

mendub.com Dil ile hamd ü sena etmek, kelime-i tevhid, tesbih okumak ve diğer zikirleri yapmak, Kur'ân-ı Kerim okumak dilin şükrüdür. Kalp ile; marifet, ilim, doğru itikat, düzgün niyet, yaratılanlarda düşünmek, güzel ahlak elde etmek kalbin şükrüdür. Diğer uzuvların şükürleri de bunlara benzetilebilir.

Şükür, şükürden aciz olduğunu itiraf etmektir. Zira nimete şükür lazımdır. Şükretmek de büyük bir nimettir. Ona da şükretmek lazım gelir.

mendub.com Akıllı bir kimse kendi halini düşünse, dışını ve içini Allâhü Teâlâ'nın nimetlerine gark olmuş bulur. böylece elbette tam şükredemeyeceğini anlar. ister istemez acizliğini diliyle söyler. Bu hal, nimetleri anlamak ve bilmekten meydana gelir. Nimetleri ihsan eden Allâhü Teâlâ'ya kulluk ve rızasına uygun ibadet etmekten aciz olduğunu idrak eder. Bu hal öyle yüksek bir derecedir ki, buna sahip olanlar pek azdır. nitekim Allâhü Teâlâ "... kullarımdan çok şükredenler azdır." (Sebe' suresi, ayet 13) buyurmuştur. 

[/url][url=http://www.mendub.com]mendub.com Şükür, verilen herhangi bir nimetten dolayı nimeti verene karşı söz, fiil veya kalp ile gösterilen saygı, yapılan iyiliğin kıymetini bilme, iyilik sahibine minnet duyma ve bu duyguyu duyurmadır.

İslam ahlakında şükür; kulun, verdiği himetlerden dolayı Allâh'a minnettarlık duyması, bunu sözleri ve amelleriyle göstermesi anlamında kullanılan bir terimdir. Toplum ahlakında ise "teşekkür" gibi ifadelerle tezahür edin bir olgunlugundur.

Kur'ân-ı Kerim'de Hz. Süleyman'ın: "Kim şükrederse ancak kendisi için şükretmiş olur Kim de nankörlük ederse (bilsin ki) Rabbim her bakımdan sınırsız zengindir, cömerttir." (Neml Suresi, 40) şeklinde ifadeler oldukça manidardır.

mendub.com İslam bilginleri şükrü, dinin emri, aklır gerçeği ve olgunluk icabı olarak görmüş, bunu bir ibadet saymış, nimeti verenin sadece Allâh olduğunu dile getirmişlerdir. İlmin, servetin şükür olarak insanlık yararına faydalı olmak, sıhhatin şükrü de bilgi ve beceri nisbetinde çevreye yararlı olmanın insani görevler içerisinde yer aldığını ifade etmişlerdir.

"Mü'min bilir ki; bütün nimet ve iyilikleri veren de sıkıntıya düşüren de, sıkıntıdan kurtaran da Allâh'tır. O her şeyi var eder. Var ettiğinden kulunu haberdar eder." (Mü'min Suresi, 60). "O rızık vericidir. Kulların rızkını günahlardan dolayı kesmez. Dilediğine bol bol verir." (Bakara, 212) 

Allâhü Teâlâ (c.c), Musa (a.s) buyurdu ki: mendub.com "Bir kimse, kendine verdiğim nimeti benden bilip kendinden bilmezse, nimetlerin şükrünü eda etmiş olur. Bir kimse de, rızkını kendi çalışması ile bilip, benden bilmez ise, nimetin şükrünü eda etmemiş olur." (İ.Gazali)

Şükür, kendini o nimete lıyuk görmemektir. Şükür, Allâhü Teâlâ (c.c)'nin verdiği nimetleri O'nun sevdiği yerlerde kullanmaktır. Allâhü Teâlâ (c.c) bir kula birbirini takip eden çeşitli nimetler verince, kul buna layık olmadığını düşünüp utanması da şükür olur. Şükürdeki kusurunu bilmesi de şükür olur. Şükredemiyoruz diye özür beyan etmesi de şükürdür. (Allâhü Teâlâ (c.c), kusurlarımı örtüyor.) demesi de şükürdür. Şükür vazifesini yerine getirmenin Allâhü Teâlâ (c.c)'nin bir lütfu olduğunu düşünmek de şükürdür. Hatta vasıtaları şükür de şükür olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
mendub.com "İnsanlara teşekkür etmiyen Allâh'a şükretmemiş olur." (İ.Ahmed)

İnsan, bista veya sakat görünce, kendisin böyle bir derde müptela olmadığı için şükretmelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki: mendub.com "Bir kimse, hazta, sakat birini görünce, "Allâhü Teâlâ (c.c)'ya hamd olsun ki beni böyle etmedi. Bundan ve daha başka dertilelirnedn üstün kıldı." derse, nimetin şükrü olur." (Beyheki)

Nimete şükredince, hem eldeki nimet yok olmaktan kurtulur, hem de yeni nimetlerin ele geçmesine sebep olur. Hadis-i şerifte mendub.com "Az veya çok bir nimete kavuşan, "Elhamdülillah" derse, Allâhü Teâlâ (c.c), o kimse ye bu nimetten daha iyisini verir." buyuruldu. Şükredenden Allâhü Teâlâ (c.c) razı olur. Hadis-i şerifte, mendub.com "Yiyip içtikten sonra "Elhamdülillan" diyenden Allâhü Teâlâ (c.c) razı olur." buyuruldu. 

Kur'ân-ı Kerim'de yetmişe yakın ayette şükrün öneminden bahsedilmektedir. Zira şükür, iman ve tevhidin en büyük göstergelerindendir. Öyle ki, şükür "sadece Allah'a kulluk etme"nin şartıdır (Bakara, 2/172). Şükrün zıddı ise Kur'ân'da, nankörlük anlamına gelen "küfür" terimdir (Bakara, 2/152).

Şükür kalp, dil ve organlar ile olur. Kalple şükür, her nimeti verenin Allah olduğunun bilinmesidir. Dille şükür, şükür ifade eden sözleri söylemekle olur. Organlarla şükür ise, vücut azalarını Allah'a ibadet ve O'nun rızasını kazanma yolunda kullanmak, günaha götürecek şeylerden uzak tutmaktır.

Allah'ın nimetler verdiği insan, şükür görevini yapmadığında kınanmaktadır (Araf, 7/10). Sahip olunan nimeti bilen ve o nimete şükredenler ise, Allah tarafından mükâfatlandırılacaktır.

Nitekim ayette Yüce Allah, "Andolsun eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım. Eğer nankörlük ederseniz, şüphesiz azabım çok şiddetlidir." (Ibrahim, 14/7) buyurmaktadır.
Ara
Cevapla
Thanks given by:


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 24-05-2025, 22:48 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.