Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kurban Kesiminde Dikkat Edilecek Hususlar
#1
mendub.com Kesimden önce hayvan dinlendirilmelidir. Hayvan yorgun iken kesim yapılırsa etin kalitesi düşük olur. Zira, yorgun kesilen hayvanlarda etlerin olgunlaşması için gerekli olan şartlar tam olarak bulunmamaktadır. Hayvana kesimden önce bol su ve tuz verilmemelidir. Ayrıca, kurbanlık hayvan kesim öncesinde en az 12 saat aç bırakılmalıdır. Aksi taktirde, dolu olan işkembenin çıkarılması sırasında büyük güçlüklerle karşılşılabilir, hatta bu işlem esnasında işkembenin yırtılması söz konusu olabilir. Böyle durumlarda mide içeriği ete bulaşmakta ve etin kalitesi bozulmaktadır. Hayvanın korkutulmamasına özen gösterilmelidir. Bunlar, hayvanın kanının akmasını azaltarak etin kalitesine olumsuz etki yapar ve halk sağlığını tehdit ederler.

Kesim işleminin hayvana en az aci verecek şekilde keskin bıçaklarla ve hayvanın gözü bağlanara yapılmalı, eziyet ve işkence gibi normal olmayan davranışlardan sakınılmalı,

Kesimden önce eller iyice yıkanmalıdır. Kesimde ve et parçalamada kullanılacak bıçak, satır, bakat vb. malzemelerin temizliğine özen gösterilmelidir. Bu amaca uygun 2-3 adet bıçak bulundurulmalıdır. Hastalıklı doku ve organların kesilmeleri sırasında kirlenen bıçaklar sağlam kısımların kesiminde kullanılmamalı ya da iyice yıkanıp dezenfekte edildikten sonra kullanılmalıdır.

Kanın iyice akıtılması sağlanmalıdır. Aksi taktirde, ette mikroorganizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına yol açarlar.

mendub.com Deri yüzülürken veya tulum çıkartma yapılırken deriye zarar verilmemelidir. Bozulmaması için de tuzlanarak muhfaza edilmelidir.

Hayvanın bir ayağı serbest bırakılmalı ve omurilik, ancak kan tamamen aktıktan sonra kesilmelidir. Kurban kesmek için bıçak önceden bilenip hazırlanır ve hayvanın göremeyeceği bir yere konulur. Sonra hayvan ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sol tarafına yatırılır. Hayvanın bir ayağı serbest kalmak şartıyla diğer ayakları bağlanır. Bundan sonra üç kere teşrik tekbiri getirilir. Arkasından "Bismillâhi Allâhü ekber" denilerek, hayvanın boynuna bıçak vurulur. Nefes ve yemek boruları ile şahdamarı denilen iki ana damarı kesilir. Hayvan soğumaya bıraklırı, kanının akması beklenir ve sonra derisi yüzülür.

Kurban kesenin kıbleye karşı dönmesi sünnettir.
Ara
Cevapla
Thanks given by:


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Vâcib Kurban mendub 0 2,142 06-08-2020, Saat: 12:41
Son Yorum: mendub
  Kurban Bayramı mendub 0 2,171 29-07-2020, Saat: 15:07
Son Yorum: mendub
  Kurban Bayramı Günü Müstehab Olan Şeyler mendub 0 2,121 29-07-2020, Saat: 15:06
Son Yorum: mendub
  Kurban Arefesi mendub 0 1,116 29-07-2020, Saat: 14:56
Son Yorum: mendub
  Kurban Kesmeye Dair Bazı Meseleler mendub 0 2,148 29-07-2020, Saat: 14:29
Son Yorum: mendub

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 23-05-2025, 08:27 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.