Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Duâ Nedir?
Duâ nedir: Duâ lügatte istemek, çağırmak, yalvarmak gibi manalar ifade eder. Istılahi olarak ise "İnsanın zaaf ve ihtiyacını görüp, her şeye gücü yeten Allâhü Teâlâ'ya yalvarması, halini arz etmesi, isteklerini bildirmesidir.

Duânın mahiyeti:
1. mendub.com Duâ, ibadetin özüdür.
2. mendub.com Duâ ibadetin ta kendisidir.
3. mendub.com Sınırlı varlık olan insanın Kadir-i Mutlakı imdada çağırmasıdır.
4. mendub.com Duâ, Ruhun Allâh (c.c)'a yükselmesidir.
5. mendub.com Kalbin Allâh (c.c.) ile konuşmasıdır.

Alemin yaratılma sebeplerinden biridir.
Hz. Peygambernerin (s.a.v) ibadetinin ruhudur, esasıdır. Cennetin icadına ebedi saadetin gelmesine bir sebeptir.

Duânın zama ve mekanı:
Duâ için belli bir zaman ve mekan yoktur. Kişi her zaman ve her yerde dua edebilir. Bazı zamanlar ve mekanlar onun makbuliyetine tesir edebilir. Zaman olarak, özellikle sabah namazından sonra, cuma günü kadir gecesinde, seher vaktinde dua daha makbuldür. Mekan olarak, mescidler de, Kabe-i muazzama, Mescidi Nebi ve Mescidi Aksada.

Asr-ı saadette bazı sahabeler Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'e sorarlar; "Ya Resûlullâh! Rabbimiz bize yakın mı? Ta ki münacaat edelim... Yoksa uzak mı? Ta ki yüksek sesle yalvaralım." Onların bu sorusu üzerine şu ayet nazil olur; mendub.com "Kullarım sana benden sorduklarında muhakkek ben çok yakınım. Dua eden bana yalvardığında ona cevap veririm. artık onlar da benim davetime uysunlar ve bana inansınlar, ta ki maksatlarına nail olsunlar.

Dua dikkat edilecek hususlar:
Allâh'a korku ve ümitle dua ediniz. (Ar'af 7/56)

Rabbinize tazarru ile gizlice dua ediniz Çünkü Allâh haddi aşanları sevmez. (Ar'af 7/56)

Allâh'ın esma-u Hüsnesı vardır. Onlara Allâh'a dua ediniz. (Ar'af 7/180)

Dini yalnız O'na has kılarak halis bir şekilde O'na dua edin. (Mü'min 40/65)
Ara
Thanks given by:

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Kıble Saati ve Dünya Kıble Günü nedir? mendub 0 2,177 30-06-2020, Saat: 17:33
Son Yorum: mendub
  Çelenk Nedir? mendub 0 2,131 18-06-2020, Saat: 20:44
  Kul Hakkı Yemenin Hükmü nedir? mendub 0 2,193 16-06-2020, Saat: 11:04
  Haksız Yere Adam Öldürmenin Dindeki Hükmü nedir? mendub 0 1,989 12-06-2020, Saat: 22:40
  Hayvanlara Kötü Davranmanın Hükmü nedir? mendub 0 2,064 11-06-2020, Saat: 02:50

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar:
Tarih: 24-05-2025, 06:54 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.