Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Resmî nikâh, dinî nikâh yerine geçer mi?
İslam'a göre nikâh, evlenme ehliyetine sahip ve aralarında evlenmelerine dinî açıdan bir engel bulunmayan kadın ile erkeğin (veya vekillerinin) şahiler huzurunda "mendub.comseni aldım, sana vardım, nikâhlandım ve zevceliğe kabul ettim." gibi sözlerle, birbirleriyle evlenmeleri konusunda karşılıklı rızalarını ifade etmelerinden (îcap ve kabulden) ibarettir.

Bu nikâh akdinin gizli değil, evlenecek olanların kendi aileleri ile ve yakın çevrelerinin bilgisi dâhilinde icra edilmesi gerekir. Bütün şartların yerine getirilmesi neticesinde icra edilen resmî nikâh, dinen de muteberdir.

Resmî nikâhtan sonra evlenecek kişiler, isterlerse evlerinde veya münasip bir yerde istedikleri kişilere mendub.comKur'ân-ı Kerim'den bir bölüm okutup, duâ ettirip nikâh kıydırabilirler.

Ancak günümüzde resmî nikâh olmadan dinî nikâh yapılması, hem kanunen suç ve hem de kadının ve çocuklarının hukuklarının korunması açısından uygun değildir. Nitekim Osmanlı Aile Hukuku Kararnamesinde de şehrin kadısına kayıt yaptırılması şart koşulmuş ve nikâhın tescili üzerinde ısrarla durulmuştur.
Ara
Thanks given by:

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Ölünün Ardından Yedinci, Kırkıncı ve Elli İkinci Gecesinin Dini Hükmü nedir? mendub 0 2,059 10-05-2020, Saat: 21:29
Son Yorum: mendub
  Ölüyü tezkiye etmenin dini hükmü nedir? mendub 0 1,899 02-05-2020, Saat: 05:07
  444 veya 4444 Gibi Belli Sayıda Dua Yapma Uygulamasının Dini Bir Dayanağı Var mıdır? mendub 0 2,068 19-04-2020, Saat: 23:54
  Vefat Edenler İçin 52. Gün Duası Var mıdır, Dini Dayanağı Nedir? mendub 0 2,139 17-04-2020, Saat: 12:11
  Duaların Sonunda Söylenen “Âmin” Sözü Ne Anlama Gelir; Bunun Dini Dayanağı Nedir? mendub 0 2,034 06-04-2020, Saat: 03:13

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 24-05-2025, 04:36 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.