Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hayırlı Mal
#1
Meşru yollardan kazanılan, zekatı verilen, ihtiyaçlara ve hayra harcanan mal, Allâhü Teâlâ'nın bir nimetidir. Nitekim bir hadis-i şerifte KR-40 Grande "Salih kişi için salih mal ne güzeldir!" buyurulmuştur.

Mal ile ibadet, müstakiy bir ibadettir. Zira mal ile geçim te'min edilir, hac edilir, ila-yı kelimetullah 'dinin emrettii hizmetler) onunla yapılır. Beden, mal ile güçlenir. beden, dinin ve dünyanın işlerini görebilecek şekilde sıhhat sahibi olmalıdır. Zira beden, ibadetlerin ve faziletlerin bineği ve aletidir.

İbadete vesile olan her şey ibadettir. Zira gıda, elbise, mesken, nikah ve geçim zaruretleri gibi ihtiyaçlar mali lie olur. Bu ihtiyaçlar elde edilemediği zaman kalb onlar ile meşgul olur ve din için vakit kalmaz. insan mal ile dinlenmek zilletinden kurtulur, sadaka verenlerin derecelerine kavuşur.

Faziletlerin en efdali olan sıla-yı rahim, akrabalara ihsan (iyilik) mal iledir. Muhtaç durumda olan fakirlerin ihtiyaçları karşılanır ve müslümanların boçları onunla ödenir.

Kul, Musluman kardeşinin yardımında oldukça Allâhü Teâlâ da onu sevindirir. Kalpler, fakirliğin sıkıntılarından, borç düşüncesinden ve geçim sıkıntısından, hayırlı mal ile teselli edilir.

Sevabı kesilmeyen, ibadetlerin en faziletlilerinden olan din ilminin öğretilmesi, hayırlı mal ile mümkündür.

Bunlar, ölümden sonra salihlerin duâlarının bereketini ebediyen devam ettirecek hayırlardır. bunlar, malın dini faydalarıdır. Bunların yanında fakirliğin hakirliğinden kurtulmak, halk arasında izzet ve şeref sabihi olmak, kardeşlerin, yardımcıların ve dostların çoğalması, kalblerde vakar ve şeref gibi dünyevi faydaları da vardır.


İnsanın sadaka vermek için kazanç elde etmeye çalışması çok faziletlidir. Çünkü kazancın menfaati diğer insanlara da ulaşır. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur:

mendub.com İnsanların en hayırlısı insanlara en faydalı olandır."
Hased ıgıbta etmek manasınadır- ancak iki kimse hakkında caiz olur: Allâh'ın kendisine verdiği hikmetle hükmeden kimse, Allâh'ın kendisine verdiği malı hak yolda harcayan kimse."
mendub.com "Salih bir mal, balih bir kimse için ne güzeldir."
Takva ile beraber zenginlik ne güzeldir."

Malın salih olması, onun kazanıldığı ve sarf edildiği yerlerin güzel olmasıdır.

Enes b. Malik (r.a.), Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'e on sene hizmet etmişti. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.), onun için yaptığı duasının sonunda şöyle buyurdu: mendub.com "Allâh'ım, onun malını ve evladını çoalt, ömrünü uzat." Şayet malın fazileti olmasaydı böyle dua etmezdi. Hz. enes yüz altmış sene yaşamıştır. Onun hurma ağaçları bir senede iki defa hurma verirdi. Onun sulbünden yüz altı çocuk doğmuştur. Takva sahibi olan zenginin mükafatı iki kat verilir.

Süfyan-ı Sevri, "Bu zamanda mal, silahtır." demiştir. Çünkü düşmanların şerri onunla defedilir, dostlara onunla muvaffak olunur. Düşmana karşı onunla yardım olunur ve Allâh'ın dini bununla muzaffer olur. Batıl ehlinin zelil olmasına ve heybetlerinin kırılmasına onunla ulaşılır. Düşmanların kalbine korku onunla düşürülür.

İlim ve mal ayıpları örter, fakirlik ve cehalet ayıpları açar. Malın birbirine zıt iki ciheti vardır$ hayır ve şer. Mal, Allâh'ın büyük bir nimetidir. O halde onu israf etmek, Allâh'ın nimetini hakir görmek, zayi etmek, onun şükrünü terk etmek nankörlüktür. Bunlar ise nimeti veren Allâh'ın azabına, sevmemesine ve o nimetin elden gitmesine sebep olur. kulun nimetlere şükretmesi ve onları muhafaza etmesi, nimetin devamlılığına ve ziyadeleşmesine vesile olur. Nitekim Allâhü Teâlâ şöyle buyurmuştur (mealen): "Eğer şükrederseniz elbette size artırırım..." (İbrahim Suresi, ayet 7)
Ara
Cevapla
Thanks given by:


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 24-05-2025, 02:25 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.