Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iskât-ı Sâlat
#1
mendub.com Kazaya kalmış beş vaktin farzları ve vitir namazlarının affedilmesi ümidi ile yapılan muameleye "ıskat-ı salat" denilmektedir. Namaz için fidye vermeğe dair açık bir delil ve icma yoktur. Bu usul, delil ile sabit olan oruç fidyesine kıyas yolu ile de kabul edilmiş değildir. Bu bir ihtiyattır. Hanefi müctehidleri bunu güzel görmüşlerdir. Bunun kazaya kalmış namazlar yerine geçeceği kat'i olarak ileri sürülemez. Ancak böyle bir fidye vasiyeti, bir pişmanlık eseridir, bir istiğfar nişanıdır. Bunun varis tarafından bağış yolu ile yapılması da, bir şefkat ve hayırseverlik alametidir. namazı kaza için de bir imkan kalmamıştır. Bu fidyenin kabulü Allâhü Teâlâ'nın rahmetinden umulmaktadır.

Fidye ile oruç borcunun düşeceği hakkında nass (kesin delil) vardır. Namaz da, Hanefi alimlerinin görüşlerine göre oruç gibidir, oruçtan daha mühimdir. Bunun için kaza edilmesine imkan kalmamış olan namazlardan dolayı fidye verilerek Allâhü Teâlâ'nın mağfiretine sığınmak, ihtiyati bir iş olarak uygundur.

İmam Muhammed (r.h.) Ziyadat adlı eserinin Namaz kitabında "İnşallahü Teâlâ kifayet eder." demiştir. Demek ki, bunun af ve mağfirette bir vesile olacağı Allâhü Teâlâ'dan umuluyor. Eğer bu fidyenin namazlara kifayet edeceği kesin bir delile veya kıyasa dayansaydı, böyle 'İnşaallah kifayet eder' denilmezdi.

mendub.com Fahrü'l-islam Pezdevi'nin Usul kitabında şöyle deniliyor: "Namaz hakkında fidyenin cevazına, oruç hakkında hükmettiğimiz gibi hüküm veremeyiz. ancak namaz hakkında fiyenin rahmetiyle kabulünü Allâh tarafından bir ihsan olarak isteris."

İbn-i Hümam Fethu'l-Kadir'de diyor ki: Hamaz, hanefi imamlarının istihsanı ile oruç gibidir. mademki dinde, oruç ile fidye vermek, yemek yedirmek arasında bir denklik sabit olmuştur, buna göre bu denklik namaz ile fidye arasında da sabit olabilir. Eğer böyle bir denklik varsa, netice elde edilmiş olur. Değilse, namaz için fidye bir iyilik ve ihsanda ibaret kalir. İyilik ve ihsan ise, günahları giderir. Kur'ân-ı kerim'de Cenab-ı hakk mealen "...Şüphe yok ki, iyilikler, kötülükleri giderir..." (Hud Suresi, ayet 114) buyurmuştur. (B.İ.İlmihali)
Ara
Cevapla
Thanks given by:


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 24-05-2025, 04:33 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.