Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mezhebler
Erkek ve kadı her müslüman'ın itikadda ve amelde mezhebini öğrenip bilmesi vacibdir. Mezheb, ictihad ehliyetine sahip alimin edille-i şer'iyye (kitap, sünnet, icma ve kıyas)den çıkardığı mesele ve hükümlerdir.

'İtikadda mezhebin hangisidir?' denirse, "Ehl-i sünnet ve cemaat mezhebidir." demelidir. Ehl-i sünnet ve cemaat demek, Resûlullâh'ın ashabı ve cemaati (radıyallahü anhüm) demektir. Onların her biri İslam dininin nurudur. Onların itikadı nasıl ise ben de o itikad zereyim, demelidir.

mendub.com Ehl-i sünnetin itikadda imamı ikidir. Birisi imam Ebu mansur-i Maturidi'dir. Diğeri İmam Ebü'l-Hasan Eş'ari'dir.

Hanefi alimleri itikadda Şeyh ebu Mansur'u,Şafii alimleri itikadda Şeyh Ebü'l-Hasan Eş'ari'yi, imam edinmişlerdir. Bu iki imam arasında birkaç itikad meselesinde fark vardır. Bu iki imam, ehl-i hidayet ve ehl-i sünnettir.

Ehl-i sünnet ve cemaat mezhebi haktır, doğrudur. Hadis-i şerifte "Ümmetim yetmiş üç fırkaya ayrılacaktır. Bir fırkadan başkası cehennemliktir." 'O hangi fırkadır?' diye sorulduğunda Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Benim ve ashabımın yolunda olanlardır." buyurdular. İtikadı, ashab-ı kiramın itikadına uygun olanlara Ehl-i Sünnet, Fırka-i aciye, Ehl-i Hak denir. Buna uymayanlara Ehl-i Bid'at, Fırak-ı Dalle denir.

mendub.com "Amelle mezhebin hangisidir?" denirse, Hanife mezhebindekiler "İmam-ı Azam Ebu Hanife mezhebidir." demelidir.

Allâhü Teâlâ'nın kitabında ve Resûlullâh'ın (s.a.v.) hadislerinde farz, haram, helal gibi hükümlerin bazısı açıktır, herkes anlar. Bazısı gizlidir, onları ancak ictihad derecesinde olan alimler anlar. Allâhü Teâlâ ictihade ehil olan alimlere çalışıp ahkam çıkarmalarını, Kur'ân-ı Kerim ve Resûlullâh'ın sözü ve fiilleri ile ve ashab-ı kiramın icma'ı ile gizli olanları delillerle, istihrac ve kıyas ile meydana çıkarıp anlatmalarını ve bunlarla amel etmelerini emretmiştir. -Zira her müctehid kendi ictihadı ile amel etmesi, kendisine vacibdir.- Ve müctehid olmayanlara öğretmelidirler. Müctehid olmayanlar bu müctehidlerden birine uymak ve onları taklid etmek ile emrolunmuşlardır. (Birgivi)
Ara
Thanks given by:

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 24-05-2025, 05:01 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.