Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fıtra ( Fitre ) Vermek - Fıtır Sadakası - Sadaka-i fıtr
#1
Fıtır Sadakası; mendub.com Ramazan ayının sonuna erişen, temel ihtiyaçlarının ve borçlarının dışında en az nisap miktarı (80.18 gr altın veya onun değerinde para) mala sahip olan her müslümanın kendisi ve bakmakla yükümlü oldukları kimseler için vermesi gereken vacip bir sadakadır. Buna kısaca “fitre” de denilir.
İhtiyacı olan eşyadan ve borçlarından fazla olarak, zekât nisabı kadar malı, parası bulunan Müslümanın fıtra vermesi vacip olur. Fıtra, zekât alması, haram olur. Fıtra nisabına katılacak malın ticaret için olması şart olmadığı gibi, elinde bir yıl kalmış olması da gerekmez. Nisaba malik değilse fıtra vermesi vacip olmaz, fakat vermesi iyidir.

Fitre, hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır. Bu bir yardımlaşma olup, orucun kabulüne, ölüm sırasındaki sıkıntılardan ve kabir azabından kurtuluşa bir vesiledir.
Fitre Ramazan Bayramı'nın birinci günü sabah vaktinin girmesi ile vacip olursa da bundan birkaç gün önce, hatta bir kaç ay veya yıl önce de verilebilir. Bayramdan sonraya bırakılması uygun değildir. Böylece yoksullar bayramdan önce ihtiyaçlarını karşılamış olurlar.

Hadislerde fitrenin buğday, arpa, hurma ve kuru üzüm cinsinden verileceği belirtilmiştir. Bu gıda maddelerinin kendileri verilebileceği gibi para olarak değerleri de verilebilir. Hangisi fakirin yararına ise onu vermek daha uygundur.

Kişi fitreyi bizzat kendisi verebileceği gibi, vekaleten bir başkası ile de kendi adına verebilir.

Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
mendub.com “Ramazan orucu, gökle yer arasında durur. Sadaka-i fıtr verilince yükselir.”
[Ebu Hafs]

 “Sadaka-i fıtr, oruçlunun, uygunsuz sözlerinden hâsıl olan günahları temizler.”
[Beyheki]

mendub.com “Sadaka-i fıtr, zenginlerinize bir tezkiyedir. Fakirleriniz de verirse, Allahü teâlâ onlara daha çoğunu verir.” [Ebu Davud] Tezkiye, temize çıkarma, temizleme demektir.

“Sadaka-i fıtrı, küçük büyük, zengin fakir herkesin vermesi gerekir.”
[Ebu Davud]

Diğer üç mezhepte, bir günlük yiyeceği olanın fıtra vermesi farzdır.

Dinen zengin olmayan herkes, fıtra, zekât alabilir. Sadaka-i fıtr, Ramazan-ı şerîfte verilir. Ramazandan önce ve bayramdan sonra da vermek caizse de, bayram namazından önce verilmiş olması daha çok sevaptır. Şafii’de Ramazandan önce verilmez. Bayramdan sonraya da bırakılmaz. Hastalık gibi herhangi bir özürden dolayı oruç tutamayan kimsenin de, zenginse fıtra vermesi gerekir.

Fitre, zekatın verileceği yerleri belirten Tevbe sûresi, 60. âyetten sekiz gurup insana verilir. Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlâda, toruna, hanıma ve kâfire fıtra verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa fıtra verilir. Hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya fıtra vermek daha çok sevap olur. İmameyne göre, borçlu ve fakir kimseye, hanımı fıtra verebilir. [Mevkufat]

Fıtra olarak; 1750 gr buğday veya buğday unu, 3,5 kilo arpa, hurma veya kuru üzüm verilir. Bunların kıymeti kadar altın veya gümüş de verilebilir.
Ara
Cevapla
Thanks given by:


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Ramazan ayında ikram edilen yemekler zekât/fitre yerine geçer mi? mendub 0 2,343 31-10-2019, Saat: 00:50
Son Yorum: mendub

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 24-05-2025, 15:58 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.