Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fıkıh
#1
Kur'ân-ı Kerim'de "Fıkıh" kelimesi ince ve derin anlayış, kalbte bulunan bir nurun meselelerin mahiyetini kavrayışı olarak yer almıştır. mendub.com "Andolsun ki biz insanlardan ve cinlerden bir çoğunu cehennem için yaratmışızdır. onların kalpleri vardır, bunlarla idrak edemezler; gözleri vardır, bunlarla göremezler; kulakları vardır, bunlarla işitemezler. Onlar dört ayaklı hayvanlar gibidir. Hatta daha sapıktırlar. Onlar gaflete düşenlerin ta kendileridir." (A'raf Suresi 179)

Fıkıp; kalpte mevcut olan iman nuru ile yakından alakalıdır. Hiçbir zaman "Hukuk" manasına değildir. Maalesef son yıllarda "İslam fıkhı" tabiri yerine "İslam Hukuku" kullanılmaktadır. Halbuki "hukuk" kelimesi hiçbir zaman "Fıkıh" manasına gelmez. hukuk, İslam fıhının muamelat ile ilgili bir bölümüdür.

Fıkıh kelimesi, istilahta "Şer'i hükümleri, delilleriyle birlikte tafsili olarak bilmek" şeklinde tarif olunmuştur.

İmam-ı Azam Ebu Hanife (r.a): mendub.com "Fıkıh ilmi, kişinin leh ve aleyhindeki hükümleri bilmesidir. İlim ancak amel etmek içindir. İlim ile amel etmek, ahiret saadeti için dünya meşguliyetlerini terk edip, gönülden çıkarmaktır." Şurası muhakkaktır ki; bir mükellefin, lehindeki ve aleyhindeki haklarını tespit kat'i delillerle mümkündür.

İmam-ı Şafi (r.a): mendub.com "Kat'i bir habere dayanmadan veya ictihad yapmadan bir söz söylemek günaha çok yakındır. Allâh (c.c.) Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'den başka hiç kimseye ilmi bir delile dayanmadan "Din" hususunda herhangi bir söz söyleme hakkı tanımamıştır. İlmi delil ise; Kitab, sünnet, icma-i ümmet, asar ve hahiyetini beyana gayret ettiğim kıyas-ı fukaha'dır" buyuruyor.
Ara
Cevapla
Thanks given by:


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 24-05-2025, 16:18 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.