Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Takva Ne Demektir
Kur'an da sakınma anlamına gelen takva üç derece üzerine bildirilmiştir.

1. mendub.com Ebedi azaptan sakınmak için Allâh'a şirk (ortak) koşmaktan kaçınmaktır. (Fetih, s, 26'da buyuruluyor ki; Allâh Resûlunün ve müminlerin üzerine huzur ve güveninin indirdi ve onları takva kelimesinden (SABIR VE SEBATTAN) ayırmadı.

2. mendub.com Büyük günahları işlemekten ve küçük günahlarda ısrar etmekten sakınmak ile farzları yerine getirmektir ki, islamda bilinen takva budur. A'raf 96 da buyuruluyor ki (O ülkelerin halkı inanıp Allâh'ın azabından korunsalardı).

3. mendub.com Kalbini Allâh'tan başka meşgul edecek her şeyden temizlemeye çalışmak ve bütün varlığı ile Allâhü Teâlâ'ya yönelmekdir ki bu da (Ey iman edenler Allâh'tan O'na yaraşır biçimde korkun Ali İmran 102 emrindeki gerçek takvadır. (Elmalı Tef.Basakara s.)

"Ey iman edenler! Şeytanın adımlarını takip etmeyin. Kim şeytanın adımlarını takip ederse, şunu bilsin ki o, edepsizlikleri ve kötülüğü emreder. Eğer üstünüzde Allâh'ın lütuf ve merhameti olmasaydı, içinizden hiçbir kimse temize çıkmazdı. Fakat Allâh, dilediğini arındırır. Allâh işitir ve bilir" (Nur s.21) 

Hz. Ömer (r.a), birgün Übey b. Ka'b'a takvanın ne olduğunu sordu. Übey (r.a) ona:
"- Hiç dikenli bir yolda yürüdün mü?" diye sordu.

Ömer (r.a):
"- Evet, yürüdüm" karşılığını verdi.

Bu sefer:
"- Peki, ne yaptın?" diye sordu.

Hz. Ömer:
"- Elbisemi topladım ve dikenlerin bana zarar vermemesi için bütün gücümü sarfettim" cevabını verdi.

Bunun üzerine Übey (r.a) şöyle dedi:
mendub.com "- İşte takva budur." (İbn Kesir, Tefsir, I, 42)

Demek ki takva, Allâh'ın razı olmayacağı bir hareketten titizlikle kaçınmak, Allâh'ın emirleri karşısında adeta titrek bir mum gibi hassas olmaktır.
Ara
Thanks given by:

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Takva mendub 0 926 23-02-2020, Saat: 01:16
Son Yorum: mendub

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 24-05-2025, 16:38 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.