Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kurban
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), kurbanın emredilmesinden itibaren her sene kurban kesmiş, vefatından sonra da kendisi adına kurban kesilmesini vasiyet etmiştir. Haneş (radıyallahu and) şöyle anlatır:
mendub.com "Hazret-i ali'yi iki adet koç kurban ederken gördüm:
-'Niçin böyle yapıyorsun' diye sordum:
-'Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) bana, vefatından sonra kendisi için de kurban kesmemi vasiyet buyurmuştu. İşte ben O'nun vasiyetini yerine getirmek üzere kesiyorum! bundan sonra da kesmeye deva edeceğim!' dedi." (Ebu davud, Edahi, 1-2/2790; Ahmed, I,107)

Kurban kesmekten asıl maksat, İbrahim ve İsmail (aleyhisselam)'ın hayal ötesi teslimiyetlerini hatırlayıp onlardaki ilahi hikmetlerden nasib almak, Allâh'a takva ve İhlas ile kulluk etmek ve bu hususlarda gönüllerin ağah olmasıdır. Hazret-i Mevlana şu ikazda bulunur:
mendub.com "Keçinin gölgesini kurban etmeye kalkışma!"
Yani kurban ibadetinin özünü unutup da sadece şekliyle meşgul olarak kendimizi kandırmamalıyız. Onun ruhaniyet, hikmet ve feyzinden hisseler almalıyız. Bir büyüğe hediye edince utanacağımız bir şeyi Allâh için kurban olarak takdim etmemeliyiz. Zira Allâhü Teâlâ, büyüklerinin büyüğüdür ve O, her şeyin en seçkinine, en kışmetlisine herkesten ziyade layıktır." (Muvatta, Hacc, 147)
Ara
Thanks given by:

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 24-05-2025, 10:03 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.