Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cimrilik
#1
Allâhü Teâlâ bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur (Mealin): mendub.com "Allâh'ın fazlından kendilerine bahşettiği şeye cimrilik edenler sakın onu kendilerine hayırlı sanmasınlar, hayır, o, onlar için bir şerdir, yarın kıyamet günü o kıskandıkları mal boyunlarına dolanacak, kaldı ki göklerin ve yerin mirası hep Allâh'ındır ve Allâh her ne yaparsanız haberdardr." (Al-i İmran Suresi, ayet 180)

Allâhü Teâlâ'nın farz kıldığı zekatı vermeyenler, cimrilik edenlerdir. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur: mendub.com "İki haslet (huy) vardır ki bunlar (kamil bir) mü'minende birleşmezler. Bunlar, cimrilik ve kötü ahlaktır."

Aşırı cimriilik ile ma'rifet abadiyan bir araya gelmez. Çünkü cimriyi infaktan ve cömertlikten alıkoyan şey, kalbi yerinden çıkacak gibi fakirlikten korkmak Allâh'ı bilmezliktir, Allâh'ın va'dine ve rızka kefil olduğuna i'timad etmemektir. korku onun kalbinden şecaati giderir. Aşırı derecede cimriler bu korku ile cömertlerin yaptığı amelleri yapmaz.

Bir kadın, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in yanında çok oruç tutması ve namaz kılmasıyla methedildi. mendub.com 'Ancak onda cimrilik vardır,' denildi. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.); "O zaman onun ne hayrı vardır?" buyurdu.

mendub.com Fakir de olsalar cömertler hakkında kalplerde sevgi vardır. İyi insan olsalar da cimriler hakkında kalblerde nefret vardır. Bu sebeple Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) dualarında şöyle buyurudu: "Allahümme inni eüzü bike mine'l-buhli, ve eüzü bike mine'lcübni, ve eüzü bike min en uredde ila erzeli'l-umri." Manası: Allâh'ım, cimrilikten, korkaklıktan ve erzel-i ömre (ömrün en aşağısı olan başkalarına muhtaç ihtiyarlıktan çağına) varmaktan sana sığınırım.

Cimrilik, gerektiği yer ve hâllerde harcama yapmamak, verilmesi gerekli olanı gücü ettiği hâlde vermekten kaçınmaktır.

Kur'ân'da nefislerin cimriliğe eğilimli yaratılmış olduğuna dikkat çekilerek (Nisâ, 4/128), "Allâh'ın kendilerine lütfundan verdiği nimetlerde cimrilik edenler, bunu kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar. Hayır! O kendileri için bir şer'dir. Cimrilik ettikleri şey kıyamet gününde boyunlarına dolanacaktır..." (Âl-i İmrân, 3/180), "...Kim nefsinin cimriliğinden korunursa, işte onlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir." (Haşr, 59/9) buyurulmaktadır.

Bir mü'minin cimri olamayacağına işaret eden Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de, mendub.com "İman ile cimrilik, kulun kalbinde birleşmez." (Nesâi, Cihad, 8, IV, 14; Müsned, II, 256, 340) buyurmuştur.

Malı yaratılış gayesi dışında harcamak isfar, bu gaye için harcamaktan kaçınarak elde turmak cimriliktir. Kur'ân'da övülerek kendilerine cennet vaat edilenler; israf ve cimrilik etmeyen, bu ikisi arasında, ölçülü ve dengeli olan kimselerdir (Furkân, 25/67; İsrâ, 17/29).
Ara
Cevapla
Thanks given by:


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 24-05-2025, 03:25 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.