Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Allâhü Teâlâ Kulunun Zannı Üzeredir
Kulun Allâhü Teâlâ'ya hüsn-i zanda bulunması (kendisi hakkında Allâh'tan hep hayır ümid etmesi) farzdır. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: "Sizden biriniz ancak Allâh'a hüsn-i zan ederek ölsün." Yani Allâhü Teâlâ'nın ona rahmet edeceğini ve onu affedeceğini zannetsin.

Nitekim Cenab-ı Hak şöyle buyurmaktadır (mealen): mendub.com "De ki: Ey nefisleri aleyhine israf etmiş (çok günah işlemiş) kullarım! Allâh'ın rahmetinden ümidi kesmeyin, çünkü Allâh bütün günahları mağfiret buyurur, şüphesiz ki o çok bağışlayıcıdır, öyle Rahim'dir o." (Zümer suresi, ayet 53) Allâhü Teâlâ bir hadis-i kudside şöyle buyurmuştur: "Ben kulumun benim hakkımdaki zannı üzereyim; kulum benim için ne zan beslerse ben de ona öyleyim."

Mağfiret taleb ettiği zaman affedileceğini, tevbe ettiği zaman kabul edileceğini, dua ettiği zaman kabul edileceğini, kifayet (imdat) taleb ettiği zaman kifayet edileceğini zannetmesi, salih amellerinin kabul olunacağını, isyaın üzerine de ukubet olunacağını (cezalandırılacağını) zannetmesi yani böyle olduğuna inanması icab eder.

Hadis-i kudside Allâhü Teâlâ şöyle buyurdular:
mendub.com "Ey Ademoğlu! senin günahların semaya kadar ulaşmış olsa, sonra da benden mağfiret (af) taleb etsen, elbette seni mağfiret eder, (günahlarındah çokluğuna) aldırış etmem."

"Ey Ademoğlu! Sen bana dünya dolusu hata ile gelsen, sonra bana hiçbir şeyi şirk koşmadan benimle karşılaşsan ben dünya dolusu mağfiretle sana gelirim." Çünkü dua, ibadetlerin özürüdür. Ümit ise Allâhü Teâlâ'ya zan etmektir.

"Ey kulum! Ben, senin beni zannın yanındayım ve ben tevfik (doğru yola delalet)im ve yardımımla senin yanındayım. Beni zikrettiğin zaman ve bana dua ettiğin zaman seni işiti ve sana icabet ederim."

"Ben kulumun beni zannı yanınndayım. Eğer hayır zannederse bu onun içindir. Eğer şer zannederse bu da onun içindir."

"Allâhü Teâlâ bir kulun cehenneme atılmasını emretti. O kul cehennemin kenarında durdu ve dönüp şeyle dedi: Ya Rabbi, muhakkak benim sana (dünyada) zannım iyi idi. Bunun üzerine Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu: mendub.com Onu geri çevirin, ben kulumun bana zannı yanındayım."
Ara
Thanks given by:

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Allâhü Teâlâ'yı Tesbih mendub 0 1,883 03-05-2020, Saat: 20:03
Son Yorum: mendub
  Allâhü Teâlâ İnsanlara Çok Şefkatlidir mendub 0 1,874 24-04-2020, Saat: 00:57
Son Yorum: mendub

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 23-05-2025, 19:37 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.