Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oruç
Bazı kimseler, orucun sağlığa zaralı olduğunu söylerler. Halbuki, Allâhü Teâlâ, insanlara zararlı olan şeyi emretmez. Az yemek ve oruç tutmak, vücudun sıhhati için çok önemlidir. Zekat veren malını kirden koruduğu gibi, oruç tutan da vücudunun zekatını ödemiş olur.

Oruç tutan vücut; mendub.com adeta bakıma giren bir makine gibidir. İç organları saran yağlar erir, vücudun zindeliği artar, direnme gücü artar. Mide, böbrek, kalp ve karaciğer, hastalıklara karşı mukavemet eder. Karaciğer, sindirimle de vazifelidir. Oruçlu iken birkaç saat istirahat eder, gıda depolama işine ara verir. Mide de, bir müddet dinlenir. Kan hacmi de azaldığı için tansiyon düşerek kalp rahatlar. Damar setliğine çok faydalıdır. Böyle rahatsızlığı olanlar, Ramazan ayından başka zamanlarda da oruç tutmalıdır.

Çok yiyen çok uyur, çok uyuyanın da vakti boşa geçmiş olur. Ayrıca, ser ve katı kalpli olur. Her zaman tok olan şefkatsiz ve merhametsiz olur. Az yiyen sıhhatli olur ve masrafı da az olur. Orucun sabır, şükür, nefs terbiyesi gibi diğer ibadetlerle de irtibatı vardır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: "Oruç sabrın, sabır da imanın yarısıdır."

Allâhü Teâlâ, mendub.com Ramazan ayında gündüzleri oruç tutmayı emretmiştir. Allâhü Teâlâ, bu emri sebepsiz vermemiştir. Oruç, insanlara hem maddi, hem de manevi faydalar sağlar. Bütün bir sene, çeşitli yemekleri eritmek için, yorulan insan midesi ve bağırsakları, senede bir ay dinlenerek sağlığını korumuş olur. Bu maddi faydasıdır. Manevi faydasi da şudur: Oruç tutan bir insan, aç kalmış bin insanın çektiği ızdırabı, bizzat hissederek fakir insanlara yardım etmek ihtiyacını duyar. Bu da, insanların birbirlerine yardım etmelerine sebep olur. Birbirlerine yardım eden insan topluluğu arasında ise çekişmeler olmaz. Bundan başka, Allâhü Teâlâ'nın emrini yerine getirmek için gündüzleri bir ay oruç tutan bir Müslüman, Allâhü Teâlâ'nın başka emirlerini yapmaya da alışır.

Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:

mendub.com “Hadîs-i Kudsî’de Allâhü Teâlâ şöyle buyurur: ‘Âdemoğlunun işlediği her hayır ve ibâdet kendisi içindir, yalnız oruç hariç. Çünkü o, sırf benim içindir ve onun mükâfatını da ancak ben veririm.”
mendub.com Oruç (dünyada günahlara, âhirette de cehenneme karşı) bir kalkandır. Sizden biri oruçlu olduğu günde fena söz söylemesin, bağırıp çağırmasın. Şayed kendisiyle itişmek ve dalaşmak isteyen olursa “Ben oruçluyum, ben oruçluyum’ desin. Allâh’a yemin ederim ki oruçlunun ağız kokusu, Allâh katında misk kokusundan daha hoştur.

Oruç sadece yemek, içmek ve orucu bozan şeyleri terk etmekten ibâret değildir. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.);
mendub.com “Nice oruçlular vardır ki ona orucundan kalan sadece açlığı ve susuzluğudur.” buyurmuşlardır.

Muhakkak her âzânın oruçta bir hissesi vardır. Bütün âzâları, Allâh’ın hoş görmediği amellerden sakındırmak lâzımdır.

Gözün orucu, onu harama bakmaktan korumaktır. “(Harama) bakmak İblis’in zehirli oklarından bir oktur. Kim gözünü harama bakmaktan meneder, tutarsa Allâh onun kalbine lezzetini hissedeceği îman verir.” buyurulmuştur.

Dilin orucu onu faydasız sözden menetmek, tutmak, sadece faydalı yerde kullanmaktır.

Kulağın orucu onu gıybet gibi Allâh’ın haram kıldıklarını dinlemekten tutmaktır. Zira dinleyen, günahda söyleyene ortaktır. Elin orucu haramı tutmamak, ayağın orucu harama gitmemektir. Hâsılı bütün bedeni dînin hoş görmediği şeylerden uzak tutmak lâzımdır.

Oruçtan maksad nefsin şehvetini kırmaktır. Böyle olunca oruçlunun iftarda ve sahurda aşırı yemesi, diğer zamanlarda iki defada yediğini bir defada yemesi doğru olmaz. Oruçlu gündüz işinin ağırlığına göre işine ve ibâdetine yetecek, kuvvet verecek kadar yemelidir.
Ara
Thanks given by:

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Oruç Tutmayan Bir Kimsenin Terâvih ve Diğer Beş Vakit Namazları Geçerli Olur mu? mendub 0 2,072 11-05-2020, Saat: 20:47
Son Yorum: mendub
  Oruç Keffareti Tutan Bir Bayan Âdet Dönemi Esnasında Tutamadığı Günler İçin Ne Yapar? mendub 0 2,169 11-05-2020, Saat: 03:38
  Kadınlar Adet Döneminde Oruç Tutabilirler mi? mendub 0 1,950 09-05-2020, Saat: 19:56
  Oruç Çeşitleri mendub 0 2,063 06-05-2020, Saat: 04:07
  Oruç Tutarken mendub 0 2,036 05-05-2020, Saat: 20:52

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 24-05-2025, 05:04 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.