Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hasta Ziyareti
Ebu Musa radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.):
"Hastayı ziyaret edin, aç olanı doyurun, esiri kurtarın!" (Buhari, Cihad 171, Et'ime 1, Nikah 71, Merda 4) buyurdu.

1. mendub.com Kimliğine bakmadan hastayı ziyaret etmek, insan hayvan ayrımı yapmadan acıkmış olanı doyurmak, düşman eline düşmüş esiri bir yolunu bulup kurtarmak gereklidir.
2. mendub.com Hz. Peygambir, toplumun yardımına muhtaç olan kesimlerine karşı son derece şefkat ve merhamet göstermiş ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir.

İbni Abbas radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Nebi sallallahu aleyhi ve sellem, hasta bir bedeviyi ziyaret etti. Her hastayı ziyaret ettiğinde yaptığı gibi ona da, "Geçmiş olsun, hastalığın günahlarına keffaret olur inşaallah" buyurdu. (Buharı, Tevhid 31, Menakıb 25, Merda 10, 14)

1. mendub.com Hz. Peygamber ayırım yapmaksızın hastaları ziyarete gider ve onlara dua ederdi.
2. mendub.com Katı, kaba bir bedevi de olsa, toplum fertlerini ziyarete gitmek, yöneticiler için; cahilleri ziyaret etmek de alimler için bir eksiklik değildir.
3. mendub.com Hastalar, kendilerine yapılan öğüt ve duaları kabul etmeli ve dua edenlere güzel cevaplar vermelidir.

Müslümanın en önemli vazifelerinden biri de hastaları ziyaret etmek ve açları doyurmaktır. Nebi (s.a.v) şöyle buyurur:
[url=http://www.sefageldiniz.com][/url]"Cenâb-ı Hakk kıyamet günü buyurur ki:
- Ey ademoğlu, hastalandım ziyaretime gelmedin!

- San alemlerin Rabb'i iken seni nasıl ziyaret edebilirim?

-Falan kulum hastalanmıştı, sen onun ziyaretine gitmedin. Şayet onu ziyaret etseydin, beni (rıza ve lutfumu) onun yanında bulacaktın!

Cenâb-ı Hakk tekrar şöyle hitap eder:
-Ey ademoğlu, senden yemek istedim bana vermedin!

-Ey Rabbim, sen alemlerin Rabb'isin, ben sana nasıl yemek verebilirim ki?

-Falan kulum senden yemek istemişti de sen ona vermemiştin. Eğer ona yemek verseydin beni (rızamı ve lutfumu) onun yanında bulacaktın.

Allâh (c.c) sonra şöyle hitap eder:
-Ey ademoğlu, senden su istemiştim, sen bana su vermedin!

-Ey Rabbim, sen alemlerin Rabb'isin. Ben sana nasıl su verebilirim ki?

-Falan kulum senden su istemişti, sen ise ona vermemiştin. Eğer ona su verseydin muhakkak beni (rızamı ve lutfumu) onun yanında bulacaktın" (Müslim)

Mü'minlerin birbirleri üzerindeki haklarından biri olarak görülen ziyaretleşme, hastalık durumunda daha özel bir anlam ifade etmektedir. Bu durum İslamî açıdan toplumda iyi insan olmanın da bir göstergesi olarak kabul edilmiştir. Ashabına düşkün olan Allâh Resûlü'ne onların sıkıntıya düşmeleri çok ağır gelirdi (Tevbe, 9/128). Hastalığında ziyaret edilmeyi mü(minnin mü'min üzerindeki haklarından biri olarak nitelendiren Hz. Peygamber (Tirmizî, Edeb, 1), şiddetli veya hafif oluşuna bakmaksızın ashabından hasta olanları ziyarete gitmiştir. Ashabını ziyaret konusunda son derece duyarlı olan Rahmet Elçisi, münafıkların reisi Abdullah b. Übeyy'i bile hastalandığında ziyaret etmiştir (İbn Hanbel, V, 202). Kendisine hizmet eden Yahudi bir ailenin çocuğunu evinde ziyarete gitmesi, hatta bu ziyaretinde İslam'a firmeye teşvik etmesi son derece dikkat çekicidir. Hasta çocuk, hatırını sormaya gelen bu değerli misafirin teklifini geri çevirmemiş ve şehadet getirmiştir. Bu manzara karşısında Resûlullâh, sevinç içinde Allâh'a şükretmiştir (İbn Hanbil, III, 175). Bu hadise, dinimizin hasta ziyareti konusundaki hassasiyetini göstermesi açısından önemlidir.
Ara
Thanks given by:

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Kabir Ziyareti ve Adabı mendub 0 2,077 13-05-2020, Saat: 18:11
Son Yorum: mendub
  Akraba Ziyareti : Sıla-i Rahim mendub 0 2,454 24-05-2019, Saat: 01:57
Son Yorum: mendub

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 23-05-2025, 20:21 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.