Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Günahlardan Sakınmak
#1
"MUhakkak Allâh'ın yasak kıldıklarını terk etmek, emir buyurduklarını işlemekten mühimdir. Nehyedilen (yasaklanan)leri ancak ihlaslı müslümanlar terk eder. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) "Muhacir, kötülükleri terk eden, mücahid ise hevasıyla (nefsinin gayri meşru istekleri ile) cihad eden kimsedir." buyurmuşlardır.

mendub.com Müslüman, Allâh'ın nimeti olan aza(orğan)larını ona isyanda kullanmaz, nankör olmaz. Çünkü ayet-i celilede mealen "O gün dilleri, elleri ve ayakları yaptıklarına aleyhlerinde şehadet edecektir." (Nur Suresi, ayet 24) buyurulduğunu bilir.

Mü'min, bütün bedeninin günahtan korur, Allâhü Teâlâ'ya itaatte kullanır. Hususiyle yedi azasına daha çok dikkat eder ki bunlar; göz. kulak, dil, mide, avret yeri, el ve ayaklardır.

Göz; Allâh'ın yarattıklarından ibret almak içindir. Gözün isyanı, harama bakmak, müslüman kardeşine hakaret nazarıyla bakmak yahut müslüman kardeşinin ayıbını araştırmaktır.

mendub.com Kulak; Kur'ân-ı Kerim, hadis-i şerif ve alimlerin sözlerini işitmek içindir. Onun isyanı bid'at yahut çirkin olan sözleri işitmektir.

Dil; Allâh'ı zikretmek, Kur'ân-ı Kerim okumak, insanları doğru yola sevk etmek ve Allâh'a dua etmek içindir. Kulun en çok dikkat edeceği uzvu dilidir. Dilin isyanı, yalan, faydasız ve riyakar söz söylemek, övünmek, gıybet yahut alay etmektir.

mendub.com Mide; temiz ve hoş olan helal gıdalarla rızıklanmak içindir. İsyanı haram ve şüphe olan yemektir.

Edeb yerini haramdan muhafaza etmek; harama bakmamak, kalbi harama götürecek şeyle meşgul etmemek ve mideyi naram ve şüphelilerden uzak tutmakla mümkündür. ayet-i Kerime'de mealen "O (mü'min)ler ki ırzlarını korurlar." (Mü'minun Suresi, ayet 5) buyuruldu.

mendub.com Müslüman, ellerini bir kimseye eza etmek, harama uzatmak, emanete hiyanet etmek ve söylenmesi caiz olmayan şeyi yazmaktan muhafaza etmelidir.

Ayakların günahı, harama gitmektir. Ayet-i Kerime'de mealen "Ve zulmedenlere meyletmeyin ki size ateş dokunur (cehennemde yanarsınız) ve Allâh'tan başka velileriniz de yoktur. Sonra kurtulamazsınız." (Hud suresi, ayet 113) buyurulmuştur.

Cenâb-ı Hakkın emirlerini yerine getirip yasaklarından sakınmak, her Müslümanın görevidir. Bunları yerine getirmemek ise, günahtır. Günahlar, nefsin kötü arzularına veya şeytanın çeşitli vesveselerine kapılmanın sonucunda işlenir. Günah işleyenin akıbeti, eğer tevbe etmezse, hüsrandır. Çünkü günah, sonsuz kudret ve azamet sahibi Yüce Allâh'a bir isyandır. O'nun engin rahmetine ve rızasına karşı bir perdedir. Günah,insanın Cenâb-ı Hakk'a olan meylini köreltir, kötü temayüllerinin önünü açar, kalbine huzursuzluk verir, gönlünü bulandırır ve giderek onun fıtratını bozan manevî bir musibet olur.

O halde, nefsanî arzulara kapılarak, şeytana uymamalıyız. Allâh'a şirk koşmak, ana-babaya asi olmak, yalan söylemek, yalancı şahitlik yapmak, haksız yere adam öldürmek, sihir ve büyücülük yapmak, yetim malı ve faiz yemek, iffetli kadınlara iftira atmak, zina etmek, başkasına veya kamuya ait bir malı zimmetine geçirmek, içki içmek ve kumar oynamak gibi günahlardan şiddetle kaçınmalıyız. Çünkü Yüce Allâh; "Günahın açığını da gizlisini de bırakın! Çünkü günah işleyenler, yaptıklarının cezasını mutlaka çekeceklerdir." (En'âm, 6/120) buyurarak, her türlü günahtan kaçınmamızı emretmektedir.

Günah; meyletmek, bir tarafa eğilmek, doğru yoldan sapmak demektir. Hz. Peygamber günahı şöyle tarif eder: "İyilik, güzel ahlaktır; günah ise, göğsüne sıkıntı veren ve insanların bilmesini istemediğin şeydir." (Müslim, Birr, 5) Kur'ân'da, küfür (Vâkı'a, 56/46), Allâh'a ortak koşmak, şirk (Lokmân, 31/13), iftira etmek (Nisâ, 4/156), haksız yere yetim malı yemek (Nisâ, 4/2), açlık korkusuyla çocukları öldürmek (İsrâ, 17/31), zina, (Necm, 53/32), içki ve kumar (Bakara, 2/219) büyük günah olarak zikredilmiştir.

İslam inancına göre insan, dünyaya günahsız olarak ve İslam fıtratı üzerine gelir. Ancak, Allâh'a kulluk amacıyla yaratıldığı hâlde insan buna aykırı davranıp günah işleyebilir. Çünkü insan, imtihan olan dünya hayatında hayra-şerre, hakka-batıla, iyiye-kötüye, günaha ve sevaba yönelebilecek nitelikte yaratılmıştır (Şems, 91/7-8).

Yüce Allâh, insana iyi ve sevap olan şeyleri yapmasını, kötü ve günah olan şeylerden sakınmasını emretmiş, peygamber ve ilahî kitap ile insanı desteklemiştir (Beled, 90/10).
Sadece günah olanı değil, insana günaha giden yoldan uzak durmasını da emretmiştir.
Ara
Cevapla
Thanks given by:


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Büyük Günahlardan Bazıları mendub 0 1,879 20-04-2021, Saat: 13:12
Son Yorum: mendub
  Ehl-i Küfre Benzemekten Sakınmak mendub 0 1,840 21-02-2021, Saat: 13:57
Son Yorum: mendub
  Kabir Azabı ve İdrardan Sakınmak mendub 0 2,152 08-05-2020, Saat: 22:11
Son Yorum: mendub

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 23-05-2025, 19:54 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.