Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Akraba Ziyareti : Sıla-i Rahim
#1
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'den sıla-i rahme dair bazı hadis-i şerifler:

mendub.com "Sıla-i rahim ömrü uzatır.

"Rızkının bol ve ömrünün uzun olmasını isteyen, akrabalarını ziyaret etsin.

"Akrabalarınızdan kendilerini ziyaret edeceğiniz kimseleri öğreniniz. Çünkü akrabayı ziyaret etmek, aile içinde muhabbete, malda zenginliğe ve ömürde de uzamaya sebep olur."

"İçinde, akraba ziyareti yapmayan kimsenin bulunduğu bir topluluğa rahmet inmez."

mendub.com "Muhakkak Allâhü Teâlâ, akrabasını ziyaret edene rahmetini ulaştırır, akrabasını ziyaret etmeyenden de rahmetini keser."


İslam Dinin'nin üzerinde ısrarla durduğu ahlaki ve sosyal değerlerden biri de akrabalara sahip çıkıp onlara güzel muamele yapmaktır. Yakın ve uzak akrabalarımızın hir ferdine samimi bir sevgi beslemek ve ilgiyi kesmemek, dini ve ahlaki görevlerimizdendir.

Dinimiz akrabalar arasındaki ilişkilerin sağlam, sıcak ve devamlı olması için akrabaların birbirine madditin ve manen destek olmalarına çok önem vermektedir. Ayet-i kerimede, mendub.com "Allâh'a ibadet edin ve O4na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, emriniz altında bulunanlara iyi davranın. Allâh kendini beğenen ve daima böbürlenip duran kimseyi sevmez." (Nisa suresi, 36) buyurulurken, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de Allâh'a ve ahiret gününe iman eden kimse akrabasını gözetsin" (Riyazu's-Salihin C.1 s.348) buyurmuştur.

İslamiyet'e göre akrabaya yakınlık duymak, onların yardımlarına koşmak, sık sık onları ziyaret etmek, uzakta bulunanları arayıp sormak gerekmektedir.

Akraba ve yakınlarımızla olan münasabetleri sıcak ve samimim tutmalı ve onları ziyaret etmeyi dini bir görev telakki etmeliyiz. Zira Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hadisinde, "(Sebepsiz) akraba ziyaretini kesen (ve bunu helal sayan) kimse cennet'e giremez" buyurmuşlardır. (Buhari, Kitabu'l-Edeb).

Ebu'l-Leys es-Semerkandi (rh.) şöyle buyunru:
Bir kişi akrabalarının yanında ikamet ediyorsa, hem hediye ile hem de ziyaret ile sıla-i rahimde bulunmalı, onlarla alakadar olmalıdır. Eğer hediye götürmeye imkanı olmazsa ziyaret ederek ve ihtiyaç duydukları işlerde onlara yardımcı olarak alakadar olmalıdır.

Şayet uzak bir yerde ikamet ediyorsa o zaman mektup yazmalı (telefon vs. yollarla görüşmeli)dır, eğer gücü yeterse ziyaret etmesi daha iyidir.

Sila-i rahimde on güzellik vardır:
1. mendub.com Sıla-i rahimde Allâhü Teâlâ'nın rızası vardır. Zira Allâhü Teâlâ sıla-i rahmi emretmiştir.
2. mendub.com Ziyaret etmekle akrabalarını sevindir. Nitekim hadis-i şerifte "Amellerin en faziletlisi mü'mini sevindirmektir." buyrulmuştur.
3. mendub.com Melekler bundan dolayı sevinirler.
4. mendub.com Sıla-i rahimde bulunan kişiyi Müslümanlar takdir dip överler.
5. mendub.com İblis aleyhilla'ne gam ve kedere boğulur, üzülür.
6. mendub.com Ömrü ziyadeleştirir.
7. mendub.com Rızkında bereket olur.
8. mendub.com Vefat eden babalar ve dedelerin ruhları bu ziyaretten dolayı sevinirler.
9. mendub.com Sevgi ve muhabbetin artmasına sebep olur. Çünkü başına bir üzücü veya sevindirici bir şey gelse yakınları toplanırlar ve kendisine yardımcı olurlar. böylece aralarında sevgi ve muhabbet artar.
10. mendub.com Öldükten sonra da sevab elde eder. Çünkü akrabaları, onun kendilerine yaptığı iyiliği her ne zaman hatırlasalar ona dua ederler. 


Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in Yahudilerin ileri gelenlerinden Huyey'in kızı Safiyye ile evlenmesi, Hayber yahudileriyle yakınlığa vesile olmuştur. Fahr-i Kâinat Efendimiz yahudilerle Müslümanlar arasındaki husumeti azaltmak, gerginliği asgariye indirmek ve ostane münasebetleri geliştirmek maksadıyla bu evliliği yapmıştır. Hz. Safiyye, dikkat çekecek ve şikayetlere sebep olacak derecede yahudilere yakınlık göstermiş, adeta onların hane-i saadetteki temsilcisi olmuştur. Birgün Safiyye (r.anhh)'nin cariyesi Hz. Ömer'e:
- Ey mü'minlerin emiri, Safiyye Cumartesi gününü seviyor ve yahudilele alakasını devam ettiriyor, diye şikayette bulunmuştu.

Bunun üzerine Hz. Ömer bir adam göndererek durumu sordurdu. Muhterem validemiz:
- Cumartesi gününü soruyorsun. Allâh onun yerine bana Cuma'yı ihsan ettiğinden beri o günü sevmiyorum. Yahudiler hakkındaki soruna gelince, onlar arasında benim akrabalarım var, sıla-i rahim yapıyorum, cevabını vermiştir. (İbn-i Hacer, el-İsabe, IV, 347)

Safiyye validemizdaha sonra cariyesine dönerek bu iftirayı atmasının sebebini sordu. O:
- Şeytana uydum, dedi.

Hz. Safiyye (r.anha)'nin cevabı ise onun İslâm'ı ne derece benimsediğini göstererek şâhânelikteydi:
- Git, seni âzâad ettim. (İbn-i Hacer, el-İsabe, IV, 347)


Rahm, kelimesi, lügatte yakınlık, doğum yoluyla olan soy bağı demektir. Sıla-ı rahim de, akrabaları arayıp sormak, ziyaret etmektir, gurbetteki kimsenin memleketini ziyarete gitmesi gibi. Akraba ile görüşmek, onların muhtaç olanlarına yardım etmek, hasta olanlarına ziyarette bulunmak, kayıp olanlarını araştırmak, kötülükte bulunmuş olanlarını affeylemek, akrabalık haklarını gözetmek kabilindendir.

Sıla-i rahim vefa ve insanlık alâmeti olup en güzel ictimâî bir vazifedir.

Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: mendub.com “Rahm, Allâh’ın arşında asılmıştır. Der ki: Kim benim hakkıma riayet ederse Allâhü Teâlâ da onu gözetsin, kim de beni keser atarsa Hak Teâlâ da onunla alakasını kessin.”

mendub.com “Akrabalık bağını kesen kimse cennete (ilk girenler ile beraber) girmek nimetine nail olamaz.”

mendub.com “Allâh’a itâat edilen şeylerde sıla-i rahimden daha çabuk sevaplı hiçbir şey yoktur. Allâh’a isyân edilen amellerde de cezâsı isyan ve yalan yere yeminden daha çabuk olan hiçbir amel yoktur.”

mendub.com “Sadaka ve sıla-i rahim; Allâh bunlarla ömrü ziyâdeleştirir ve kötü ölümü defeder.”

mendub.com “Sadakanın en faziletlisi düşmanlık da olsa akrabaya verilendir.”

Velhâsıl: İslâmiyet akraba hukukuna riayeti bir vazîfe saymıştır. Onların arasında ihtilâfa, gönül kırgınlığına, dedikoduya sebep olacak şeylere meydan verilmemesini emretmiştir. Bu cümleden olarak bir kimse bir malını babasına, oğluna, kardeşine veya amcasına, dayısına, halasına, teyzesine, veya kendi eşine bağışlasa ve teslim etse artık bu bağışından dönemez, onu geri alamaz. Bağışlayan ile o kendisine bağış yapılan farklı dinlerden olsalar da böyledir. İşte mübârek İslâm dini, akrabalığa bu kadar kıymet ve ehemmiyet vermiştir.

Sıladır mûsıle-i rahmet-i Rab

Kat’-ı rahm etmek olur bu’de sebeb, (Vehbi)

Sıla-i rahim yapmak, Allâh’ın rahmetine eriştirir. Akrabayla bağını kesmek ise rahmetten mahrum bırakır.


krabalar arası ilişkilerin sürdürülmesi (sıla-i rahim) İslâm sosyal ahlakının temel ilkeleri arasında yer alır.

Aileler ve akrabalar ikram, yardımlaşma, dayanışma gibi etkinliklerle birbirlerine kenetlenirler. Akrabalık ilişkileri ailelere dolayısıyla topluma sağlam bir yapı kazandırır.

Kur'ân'da, akrabalık bağlarının sürdürülmesi emredilmiş (Nisâ, 4/1) bunun yolları da gösterilmiştir. Akrabalara iyilik yapmak, iyi bir Müslümanın nitelikleri arasında sayılmıştır (Nisâ, 4/36). Akrabalar arasını açacak hataların affedilmesi de tavsiye edilmiştir (Nûr, 24/22).

Peygamber Efendimiz, akrabaya iyilik ve ikramın bereket kaynağı (Buharî, "Edeb", 12), onlara yapılan hayrın ise bütün hayırlardan daha üstün olduğunu (Mûsned, III, 438) vurgulamıştır.

Bu çerçevede yakın olanlardan başlamak üzere bütün akrabalar ziyaret edilmeli, hâl ve hatırları sorulmalı, elden gelen her türlü maddî manevi destek kendilerine sağlanmalıdır.

Sıla, memleket anlamıyla birlikte ulaşma, kavuşma anlamlarını da taşır. Sila-i rahim ise hısım akrabadan kopmamak, onları ziyaret etmek, iyilikte ve yardımda bulunmak, akrabalık bağlarını koparmamak manasına gelmektedir. Dinimiz bizlere akrabalık ilişkilerimizi canlı tutmayı emrediyor ve akrabalarımızla ilgili sorumluluklar yüklüyor. Sıla-i rahim bu gerekliliğin ifadesidir. Müslüman bireyler arasında kardeşlik haklarının bulunması gibi akrabalar arasında da sıla-i rahim hakları bulunmaktadır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ashabını arkabalık bağını kesmekten sakındırdığına dair birçok hadisi vardır. İnsanların birbirine yabancılaştığı günümüzde akralar arası dayanışma da önemsenmez olmuştur. Oysa akrabalık haklarını gözetmek, yakınlarımıza iyilik ve ihsanda bulunmak dinî bir vecibedir. Bize bir şey kazandırmayan bir filme, bir habere ayırdığımız zamanı eş, dost ve akrabımıza ayırmanın bizim için çok daha anlamlı, hayırlı bir iş olacağını unutmamak gerekir.
Ara
Cevapla
Thanks given by:


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Sıla-i Rahim ve Komşuluk mendub 0 1,848 23-01-2021, Saat: 12:45
Son Yorum: mendub
  Kabir Ziyareti ve Adabı mendub 0 2,077 13-05-2020, Saat: 18:11
Son Yorum: mendub
  Akrabâ Münâsebetleri mendub 0 1,971 13-05-2020, Saat: 03:58
Son Yorum: mendub
  Hasta Ziyareti mendub 0 1,099 11-05-2019, Saat: 01:49
Son Yorum: mendub

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Tarih: 23-05-2025, 20:21 Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.